Američki general: Politika prema transrodnim vojnicima se zasad neće menjati

Predsjednik SAD je poručio da poslije konsultacija sa "generalima i vojnim stručnjacima" njegova vlada neće "prihvatiti niti dozvoliti da transrodne osobe služe u bilo kom svojstvu u američkoj vojsci"
57 pregleda 0 komentar(a)
transrodne osobe, transvestiti, Vojska SAD, Foto: Reuters
transrodne osobe, transvestiti, Vojska SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2017. 16:47h

Načelnik združenog Generalštaba oružanih snaga SAD Džozef Dandorf naredio je danas da se politika prema transrodnim osobama u američkoj vojsci neće mijenjati, sve dok ministar odbrane Džejms Matis ne dobije drugačiju direktivu i ne odluči kako će je primjenjivati.

Dandorf je takvo obavještenje poslao svim komandantima američke vojske, navodi agencija Asošiejted pres, koja je imala uvid u taj dokument.

On je naglasio da će se američka vojska zasad nastaviti da se odnosi prema svim svojim pripadnicima s poštovanjem.

Naredba američkog generala uslijedila je poslije najave predsjednika SAD Donalda Trampa da će zabraniti transrodnim osobama da služe vojsku u bilo kom svojstvu zbog, kako je naveo, "ogromnih ljekarskih troškova i poremećaja".

Tramp je ovo objavio u srijedu na Tviteru, ali nije rekao šta će se dogoditi sa transrodnim osobama koje se već nalaze u vojsci.

Predsjednik SAD je poručio da poslije konsultacija sa "generalima i vojnim stručnjacima" njegova vlada neće "prihvatiti niti dozvoliti da transrodne osobe služe u bilo kom svojstvu u američkoj vojsci".

"Naša vojska mora da bude usredsređena na odlučujuću i ubjedljivu pobjedu i ne može biti opterećena ogromnim ljekarskim troškovima i pomećajima koje bi donijele transrodne osobe u vojsci", napisao je Tramp.

Prema navodima nekoliko vojnih zvaničnika, trenutno ima oko 250 ljudi koji služe u vojsci koji su ušli u proces mijenjanja pola, ili koji su dobili dozvolu da zvanično promijene svoj pol u okviru kadrovskog sistema Pentagona.

Transrodne osobe u vojsci imaju dozvolu da služe vojsku od prošle godine, kada je bivši ministar odbrane Eš Karter ukinuo tu zabranu. Od 1. oktobra transrodni vojnici mogli su da dobiju ljekarsku njegu i da počnu zvanično da mijenjaju rodnu identifikaciju u kadrovskom sistemu Pentagona.