BLOG Izraelska vojska ubila palestinskog tinejdžera na Zapadnoj obali, "pokušavao da izvrši napad nožem"

Sukob Izraela i Hamasa – 233. dan

25163 pregleda 10 komentar(a)
Gaza (Ilustracija), Foto: Reuters
Gaza (Ilustracija), Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2024. 23:19h
Završeno
23:19h

Izraelska vojska saopštila je danas da je ubila palestinskog tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali pošto je pokušao da izvrši napad nožem.

Izraelske snage su "identifikovale teroristu koji je dolazio u njihovom pravcu i pokušavao da izvrši napad nožem, vojnici su pucali u njega i ubili ga", navodi se u saopštenju vojske.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali potvrdilo je da su izraelske snage ubile 14-godišnjeg dječaka Majda Šahira Aramina.

Incident se dogodio u blizini Hebrona, na jugu Zapadne obale

Od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra pojačano je nasilje na Zapadnoj obali.

Prema palestinskim vlastima, najmanje 519 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od izraelskih snaga ili doseljenika od početka rata.

Palestinci ubili su najmanje 12 Izraelaca na toj teritoriji tokom istog perioda.

Zapadna obala je pod okupacijom Izraela od 1967. godine.

(BETA)

16:22h

Priznanje države Palestine je "pravda za palestinski narod (i) najbolja garancija bezbjednosti za Izrael", rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares 26. maja na sastanku sa palestinskim liderom Mohamedom Mustafom.

15:48h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu okupiće večeras njegov ratni kabinet kako bi razgovarali o novom pokušaju uspostavljanja primirja u Gazi i dogovora o puštanju talaca, kazao je viši izraelski zvaničnik za AFP.

Dok je glavni fokus Izraela oslobađanje preostalih talaca, Hamas insistira na trajnom okončanju rata koji je počeo 7. oktobra, što je zahtjev koji Netanjahu uporno odbija.

Izraelski zvaničnik je kazao da postoji namjera da se ove sedmice obnove razgovori, nakon što su pregovori u kojem su posredovale Sjedinjene Države, Katar i Egipat zaustavljeni ranije ovog mjeseca.

Izat al Rišk, član Hamasovog političkog krila, kazao je da do njih nisu stizale nikakve informacije od medijatora u vezi sa obnavljanjem pregovora. On je insistirao da je Hamasov zahtjev za trajnim prekidom vatre u Gazi "osnova i početna tačka za bilo šta drugo".

Izraelski ratni kabinet čine Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i Beni Ganc, bivši ministar odbrane i Netanjahuov glavni politički rival.

15:22h

Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide predao je danas u Briselu diplomatska dokumenta palestinskom premijeru Muhamedu Mustafi, što je najnoviji potez skandinavske države usmjeren ka priznanju Palestine.

U glavnom gradu Belgije će se u ponedjeljak premijer Mustafa sastati sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije i visokim zvaničnicima tog bloka.

Irska i Španija su poput Norveške najavile priznanje Palestine što je takođe istorijski potez koji povećava izolaciju Izraela, poslije više od sedam mjeseci rata protiv Hamasa u Gazi.

Zvanično priznanje od strane Norveške, Španije i Irske, koje su imale prijateljske odnose i sa Izraelcima i Palestincima i dugo zagovarale palestinsku državu, planirano je za četvrtak.

Odluka tri zemlje je dobrodošlo jačanje podrške palestinskim zvaničnicima koji decenijama teže da osnuju državu u istočnom Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevom ratu 1967. godine i još uvijek ih kontroliše.

Više od 140 zemalja, odnosno preko dvije trećine članica UN, priznaje palestinsku državu, ali većina od 27 članica EU je ne priznaje. Nekolicina je najavila priznanje, ali "kad uslovi za to budu odgovarajući".

(Beta)

14:11h

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se danas širom centralnog dijela Izraela, uključujući i Tel Aviv, prvi put u posljednja četiri mjeseca, a palestinski islamistički Hamas je preuzeo odgovornost za projektile ispaljene iz Gaze.

Hamas je nastavio da ispaljuje projektile na pogranična naselja oko Pojasa Gaze tokom više od sedam mjeseci od početka rata, ali već dugo nisu koristili rakete dugog dometa, navodi Asošiejted pres.

Izraelska vojska je saopštila da je osam raketa prešlo granicu, te da je nekoliko presretnuto, uz tvrdnju da su ispaljene iz područja Rafe na jugu Pojasa Gaze, prenijeli su izraelski mediji.

Ranije je rečeno da je ispaljeno desetak raketa.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci raketiranja.

Tajms of Izrael objavio je nedavno da izraelska vojska vjeruje da Hamas ima sposobnost da ispali rakete na centralnu izraelsku teritoriju iz područja Rafe i da će se to dogoditi dok vojnici napreduju dublje u tom gradu, za koji tvrde da je posljednje veliko uporište hamasovaca.

(Beta)

12:52h

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan odbacio je danas optužbe da izjednačava postupke Izraela i Hamasa zbog zahtjeva da se izdaju nalozi za hapšenje lidera Izraela i te palestinske islamističke organizacije, označivši ih kao glupost.

"Ne kažem da je Izrael sa svojom demokratijom i vrhovnim sudom srodan Hamasu, naravno da ne. Ne može biti jasnije da Izrael ima svako pravo da brani svoje stanovništvo i oslobodi taoce. Ali niko nema dozvolu da počini ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Sredstva nas definišu", izjavio je Kan za Sandej Tajms, u prvom intervjuu otkako je saopštio da će zahtjevati naloge za hapšenje izraelskog premijera i ministra odbrane, kao i tri lidera Hamasa.

Tužilac MKS je rekao da je dao primjer Velike Britanije i Irske republikanske armije (IRA) kada ga je jedan izraelski zvaničnik upitao kako je trebalo da se lociraju taoci.

"Bilo je pokušaja da se ubije Margaret Tačer, Eri Niv, britanski poslanik je dignut u vazduh, lord Mauntbaten je dignut u vazduh, bilo je pucanja u koljena, ali Britanci nisu odlučili da kažu ’Pa u Ulici Folz (srce katoličkog Belfasta) nesumnjivo može biti članova IRA i simpatizera republikanaca i zato hajde da bacimo bombu od 900 kilograma na tu ulicu. Ne možete to uraditi", rekao je Kan.

Britanski list je objavio da Kan nosi plavu traku oko zgloba na kojoj piše "dovedite ih kući" što je poziv na povratak talaca, uz ličnu oznaku posvećenu najmlađem taocu Kfiru Bibasu.

"To bi slomilo svakom srce. Kfir je imao samo devet mjeseci. Ali nema monopola na patnju. Tamo palestinske bebe umiru i ne možemo imati duple standarde", rekao je Kan, ocjenivši da je odgovornost sveta, ako nalozi za hapšenje budu izdati, da ih i ispuni.

"Ako se države ne uključe to ima velike posljedice. MKS je njihovo dijete, ja sam samo dadilja ili iznajmljena pomoć. Oni imaju odgovornost da brinu to tom djetetu, ili da budu odgovorni što su ga napustili", zaključio je glavni tužilac MKS.

(Beta)

12:01h

U izraelskim napadima tokom noći u različitim djelovima Pojasa Gaze ubijeno je najmanje šest Palestinaca.

Kako prenosi Anadolija, među ubijenim i ranjenim Palestincima ima djece i žena.

Navodi se da je šest Palestinaca, uključujući djecu i žene, ubijeno prilikom bombardovanja kuće porodice Kishta u regiji Hirbet Ads, sjeverno od Rafe.

Tijela Palestinaca dovezena su u Kuvajtsku bolnicu.

Izbjeglički kamp Jebna, koji se nalazi u centralnim djelovima grada Rafa, bio je meta izraelskih napada, kao i oblasti Kista i Helal Pazara, na jugu grada Rafa.

Izraelski ratni avioni bombardovali su i stambene jedinice u izbjegličkom kampu u regiji Nusairat u centralnim djelovima Pojasa Gaze.

Bombardovane su i stambene jedinice na području Beit Lahije.

Uprkos odluci Međunarodnog suda pravde da odmah prekine napade, izraelska vojska nastavlja sa napadima na grad Rafa.

(Mina)

09:57h

Oko 200 kamiona sa humanitarnom pomoći, uključujući dva sa gorivom, ućiće danas u Pojas Gaze, najavio je šef egipatskog Crvenog krsta na sjevernom Sinaju Kaled Zijad.

Kamioni ulaze u Gazu preko izraelskog graničnog prelaza Kerem Šalom pošto su preusmjereni iz Rafe na osnovu dogovora predsjednika Egipta Abdela-Fataha el-Sisija i predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Pomoć se nagomilava u Egiptu otkako je Izrael pokrenuo vojnu operaciju da preuzme palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa sa Egiptom 7. maja, podsjećaju izraelski mediji.

Ne želeći da bude saučesnik izraelskog preuzimanja prelaza, Egipat je odbio da otvori Rafu dok se izraelske snage ne povuku sa druge strane granice.

Sisi i Bajden su se dogovorili u telefonskom razgovoru u petak da privremeno pošalju humanitarnu pomoć i gorivo preko prelaza Kerem Šalom dok se ne stvore uslovi da se otvori prelaz Rafa sa palestinske strane.

(Beta)

Bonus video: