Netanjahu najavio zatvaranje Al Džazire u Jerusalimu: Huškaju na nasilje

Netanjahu je rekao da je nekoliko puta apelovao da se kancelarije Al Džazire zatvore, najavivši da će, ako se to ne desi zbog zakonskih prepreka, raditi na tome da se donese potreban zakon, prenijeli su izraelski mediji
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2017. 12:00h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će nastojati da zatvori kancelariju Al Džazire u Jerusalimu, optuživši tu katarsku televizijsku mrežu da je podsticala na nasilje usred napetosti nastale zbog bezbjednosnih mjera Izraela na svetilištu u Jerusalimu.

"Mreža Al Džazira nastavlja da huška na nasilje oko Brda hrama", napisao je Netanjahu na svom Fejsbuk nalogu, misleći na mjesto sveto i za Jevreje i za muslimane, na kojem su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Kupola na stijeni i Al-Aksa, treća po značaju u islamu.

Netanjahu je dodao da je nekoliko puta apelovao da se kancelarije Al Džazire zatvore, najavivši da će, ako se to ne desi zbog zakonskih prepreka, raditi na tome da se donese potreban zakon, prenijeli su izraelski mediji.

Prošle nedjelje, usred sukoba između Palestinaca i izraelskih snaga u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, Al Džazira je objavila video snimak na kome se vidi kako jedan izraelski policajac šutira Palestinca koji se moli na molitvenoj prostirci, kako se čini.

Reporter te mreže je tvrdio da su izraelski policajci napali nenasilne palestinske demonstrante kraj Brda hrama, odnosno Haram al-Šarif (Uzvišenog utočišta) kako svetilište zovu muslimani.

Izrael je u utorak uklonio sporne detektore za metal i bezbjednosne kamere postavljene na ulazu u svetilište nakon oružanog napada koji se tamo dogodio 14. jula, u kojem su ubijena dva izraelska policajca.

Palestinski vjernici su se usprotivili takvoj mjeri i odbili da prolaze kroz detektore moleći se u znak protesta masovno na ulicama.

U sukobima koji su izbili kada je napetost prerasla u nasilje, jedno od najgorih poslije više godina, od prošlog petka ubijeno je pet Palestinaca. Tog dana uveče jedan palestinski napadač je nožem usmrtio troje članova jedne izraelske porodice u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

Pošto uklanjanje detektora nije po ocjeni muslimanskih lidera bilo dovoljno da se održi status kvo i vjernici vrate u svetilište, Izrael je rano jutros uklonio i metalne ograde i most za kamere.

Muslimanska vjerska uprava svetilišta je tada konačno ocijenila da je stanje onakvo kakvo je bilo pre napada 14. jula i pozvala vernike da se danas popodne vrate u svetilište na molitvu.

Bonus video: