BLOG Novi bilans napada u Rafi - 45 poginulih; Netanjahu: Tragična greška

Sukob Izraela i Hamasa – 234. dan

28654 pregleda 5 komentar(a)
Snimci nakon izraelskog napada na kamp za raseljene Palestince, Foto: Reuters
Snimci nakon izraelskog napada na kamp za raseljene Palestince, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2024. 22:17h
Završeno
19:30h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je došlo do "tragične greške" i da se vodi istraga pošto se Izrael danas suočio sa novom optužbom zbog napada na grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, u kojem je ubijeno najmanje 45 Palestinaca, uključujući raseljene ljude u šatorima.

"Uprkos našim najvećim naporima da ne naudimo nevinim civilima prošle noći došlo je do tragične greške. Mi istražujemo incident i doći ćemo do zaključka, jer je to naša politika", rekao je Netanjahu u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Izrael je najavio istragu smrti civila poslije napada čiji su cilj bila dva pripadnika Hamasa.

Poslije tog napada, jednog od najsmrtonosnijih u ratu, broj poginulih Palestinaca (od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo rat), premašio je 36.000, po podacima ministarstva zdravlja u Gazi.

Izrael je i prije bio suočen sa međunarodnim kritikama zbog rata protiv Hamasa, pa su čak najbliži saveznici te zemlje, uključujuči SAD, izrazili zgražavanje zbog smrti civila.

Izraelski lideri su, međutim, tvrdili da se pridržavaju međunarodnog prava i pored nedavne naredbe najvišeg suda UN da Izrael zaustavi ofanzivu u Rafi i zahtjeva glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda da se podignu optužnice protiv Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, navodi Asošiejted pres.

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da su oko polovine poginulih u najnovijem napadu žene, djeca i starije osobe.

U Rafi, najjužnijem gradu u Gazi na granici s Egiptom, živjelo je više od milion ljudi, oko polovine stanovnika Gaze, raseljenih zbog sukoba u drugim djelovima enklave.

Najviša izraelska pravna zvaničnica rekla je da vlasti ispituju napade i da vojska žali zbog pogibije civila.

Vojni advokat general-majorka Jifat Tmomer Jerušalmi je dodala da se takvi incidenti dešavaju u ratu takvog obima i intenziteta.

Netanjahu je danas uprkos rastućim međunarodnim osudama izraelske ofanzive na Rafu najavio nastavak borbe u Gazi i odbacio optužbe da vlada ne pregovara u dobroj volji za oslobađanje talaca, još uvijek zatočenih u Gazi, prenijeli su izraelski mediji.

(Beta)

15:28h

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas popodne novi bilans žrtava izraelskog napada u nedjelju na kamp sa raseljenim Palestincima u Rafi poginulo 45 ljudi, a 249 je ranjeno - prenio je Frans pres.

Nekoliko država i organizacija osudilo je izraelski napad iz vazduha na šatore sa raseljenim ljudima u najjužnijem gradu u Gazi, javlja TV Al-Džazira.

Palestinska uprava je optužila Izrael da je namjerno ciljao civile.

U saopštenju Agencija UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) je ocijenila da su prizori iz Rafe svjedočanstvo da je Gaza "pakao na zemlji".

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da je to bio "pokolj" i da smatra SAD odgovornim jer oružjem i novcem pomažu Izraelu.

Glavna izraelska vojna tužiteljka general-majorka Jifat Tomer Jerušalmi je napad nazvala "vrlo teškim" i najavila istragu izrazivši žaljenje zbog civilnih žrtava.

Palestinski očevici i agencija Al Džazire su procijenili da je namjerno gađan kamp u kojem su civili.

Palestinska novinska agencija Vafa je pozivajući se na palestinski Crveni polumjesec objavila da su mnoge žene i djeca "živi spaljeni" u šatorima.

Katar je osudio napad u Rafi kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava, upozorivši da će pogoršati humanitarnu krizu u opkoljenom Pojasu Gaze, te da bi mogao da naruši nastojanje posrednika za postizanje prekida vatre.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najavio da će njegova zemlja učiniti sve što je moguće da "varvarski" premijer Izraela Benjamin Netanjahu snosi odgvornost za smrtonosne napade u Rafi.

Egipat je takođe osudio "namjerno bombardovanje" i pozvao Izrael da primijeni naređenje Međunarodnog suda pravde (MSP) da smjesta obustavi vojne operacije.

Napad su osudili i ministri spoljnih poslova Španije, Irske, Norveške, Nemačke, EU, predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Hamas je danas objavio da je broj poginulih u Pojasu Gaze tokom rata premašio 36.000.

(BETA)

12:42h

Odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) o Gazi moraju se sprovoditi, izjavio je danas u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borelj, pred sastanak ministara spoljnih poslova EU i više arapskih zemalja.

"Svi se slažu da su odluke MSP-a obavezujuće i da se moraju sprovesti“, rekao je Borelj, nakon poziva ovog suda Izraelu da "odmah" prekine ofanzivu na Rafu, na jugu Pojasa Gaze.

On je, međutim, dodao da postoji "dilema" kako međunarodna zajednica može da nametne sprovođenje ovih odluka.

Ministri EU će danas o tome razgovarati prije nego što se sastanu sa svojim kolegama iz Egipta, Jordana, Katara, Emirata i sa generalnim sekretarom Arapske lige, rekao je Borelj novinarima.

Palestinski zvaničnici optužili su danas Izrael da je bombardovao kamp za raseljena lica nedaleko od Rafe, gdje je poginulo 40 ljudi.

(BETA)

11:59h

Egipat je danas osudio "namjerno izraelsko bombardovanje šatora raseljenih" u Rafi, u kojem je poginulo najmanje 40 ljudi, saopštila je palestinska civilna odbrana.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Izrael da "sprovede mjere koje je odredio Međunarodni sud pravde u vezi sa trenutnim prekidom vojnih operacija" u palestinskom gradi Rafa, na granici sa Egiptom.

Ministarstvo je osudilo "novo flagrantno kršenje odredbi međunarodnog humanitarnog prava".

Palestinsko predsjedništvo i Hamas optužili su Izrael da je izvršio "masakr" gađajući centar za raseljena lica u blizini Rafe, na jugu Pojasa Gaze, dok je izraelska vojska saopštila da je napad bio na kompleks u kojem su delovali teroristi.

Palestinska civilna odbrana pojasa Gaze saopštila je da je poginulo 40 ljudi i da je 64 ranjeno nakon izraelskih udara na kamp Rafa.

(BETA)

11:58h

Sukob Izraela i Hamasa – 234. dan.

Palestinske vlasti i Hamas optužili su Izrael za „masakr” prilikom gađanja centra za raseljena lica nedaleko od Rafe, na jugu Pojasa Gaze, dok je izraelska vojska saopštila da je gađala "legitimne mete" i "teroriste".

"Ovaj užasni masakr koji su počinile izraelske okupacione snage krši sve međunarodne rezolucije", navodi se u saopštenju palestinskog predsjedništva.

Palestinska uprava optužila je Izrael da je "namjerno gađao" kamp za raseljena lica Barkasat, sjeverozapadno od Rafe, a kojim upravlja Agencija UN za palestinske izbjeglice.

Prema podacima Hamasa, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, u bombardovanju je poginulo najmanje 35 osoba, a desetine su ranjene.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je vozilima hitne pomoći prevezen "veliki broj" poginulih ili ranjenih u napadu.

Izraelska vojska je saopštila da je jedan od izraelskih aviona udario na kompleks Hamasa u Rafi, gde su djelovali teroristi, uključujući dvojicu vođa pokreta sa Zapadne obale.

"Udar je izveden protiv legitimnih ciljeva prema međunarodnom pravu, upotrebom precizne municije i na osnovu preciznih obavještajnih podataka koji ukazuju na korišćenje tog područja od strane Hamasa", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

(BETA)

Bonus video: