Egipatski vojnik ubijen u razmjeni vatre s izraelskim snagama na graničnom prelazu Rafa

Strani mediji su ranije objavili da su egipatski granični čuvari otvorili vatru na izraelske vojnike, pozivajući se na TV Al Arabija na arapskom jeziku koja je objavila vijest dopisnika u Jerusalimu

6236 pregleda 8 komentar(a)
Izraelski tenkovi, Foto: Reuters
Izraelski tenkovi, Foto: Reuters

Egipatski vojnik ubijen je danas u razmjeni vatre između izraelskih vojnika i egipatskih snaga kraj graničnog prelaza Rafa na jugu Pojasa Gaze, javljaju izraelski mediji.

Na izraelskoj strani nije bilo žrtava, a izraelska vojska je naknadno rekla da je u kontaktu s Egiptom poslije "oružanog incidenta" na granici Gaze i Egipta.

"Prije nekoliko sati dogodio se oružani incident na egipatskoj granici. Incident se istražuje, vodi se dijalog s egipatskom stranom", saopštila je vojska.

Strani mediji su ranije objavili da su egipatski granični čuvari otvorili vatru na izraelske vojnike, pozivajući se na TV Al Arabija na arapskom jeziku koja je objavila vijest dopisnika u Jerusalimu.

Navodno je izbila razmjena vatre i ima ranjenih.

Izraelski TV Kanal 13 označio je taj incident neuobičajenim, dodajući da je povedena istraga.

Dogodilo se to poslije jučerašnjih izraelskih napada na Rafu, na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gdje su se sklonile hiljade raseljenih Palestinca bježeći od sukoba u drugim dijelovima opkoljene enklave.

U tim napadima, kada su pogođeni su šatori sa raseljenim Palestincima, poginulo je, po najnovijim informacijama, 45 osoba.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je navelo da su većina poginulih žene i djeca.

Neimenovani izraelski vojni izvor je osudio Egipat za današnju smrtonosnu razmjenu vatre na granici. Zvaničnog komentara Kaira nije bilo.

Bonus video: