Izrael: Rat će trajati još sedam mjeseci

SAD ne vjeruju da se u Rafi sprovodi velika kopnena operacija, pozivaju Izrael da učini više da zaštiti palestinske civile

12837 pregleda 1 komentar(a)
Propalestinski skup ispred Bijele kuće u Vašingtonu, Foto: Rojters
Propalestinski skup ispred Bijele kuće u Vašingtonu, Foto: Rojters

Izrael je juče poslao tenkove u ofanzivu na Rafu i predvidio da će se rat protiv Hamasa u Gazi nastaviti cijele godine, nakon što je Vašington saopštio da napad na Rafu ne predstavlja veliku kopnenu operaciju koja bi izazvala promjenu u politici SAD.

Tenkovi izraelske vojske su u utorak prvi put ušli u srce Rafe, uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da okončaju napade na taj grad, gdje su se mnogi Palestinci sklonili od bombardovanja na drugim mjestima.

Svjetski sud je saopštio da Izrael nije objasnio kako će zaštititi evakuisane iz Rafe i obezbijediti hranu, vodu i ljekove. MSP je takođe pozvao Hamas da odmah i bezuslovno oslobodi taoce koje je odveo iz Izraela 7. oktobra.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su kazali da je 19 civila ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i granatiranju širom Gaze. Izrael optužuje militante Hamasa da se kriju među civilima, što militanti poriču.

Ministar zdravlja Madžed Abu Raman pozvao je Vašington da izvrši pritisak na Izrael da otvori prelaz Rafa za protok pomoći, rekavši da nema naznaka da će izraelske vlasti to uskoro učiniti i da pacijenti u opkoljenoj Gazi umiru zbog nedostatka terapije, prenio je Rojters.

Izraelske snage juče blizu granice sa Gazom
Izraelske snage juče blizu granice sa Gazomfoto: Reuters

Izraelska vojska kontroliše tri četvrtine tampon zone na egipatskoj granici i ima za cilj da je cijelu stavi pod kontrolu kako bi spriječila Hamas da švercuje oružje, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Cahi Hanegbi.

Borbe u Gazi će se nastaviti najmanje tokom 2024. godine, dodao je on, signalizirajući da Izrael nije spreman da okonča rat kao što je tražio Hamas, kao dio sporazuma koji bi podrazumijevao razmjenu talaca koje drži za palestinske zatvorenike.

“Borbe u Rafi nisu besmislen rat”, rekao je i ponovio da je cilj da se okonča vladavina Hamasa u Gazi i spriječi ta grupa i njeni saveznici da napadaju Izrael.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, u utorak su ponovile svoje protivljenje velikoj kopnenoj ofanzivi u Rafi, rekavši da ne vjeruju da je takva operacija u toku.

SAD: Izrael podriva ciljeve nanošenjem štete civilima

Izrael mora učiniti više da zaštiti palestinske civile u Gazi i trebalo bi da ukloni sve prepreke za protok pomoći u tu enklavu, saopštile su juče SAD u Savjetu bezbjednosti UN.

„Kontinuirani obrazac značajne štete po civilima koji je rezultat incidenata kao što su vazdušni napadi u nedjelju podriva strateške ciljeve Izraela u Gazi“, rekao je zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud pred 15-članim savjetom.

Vazdušni napad u nedjelju izazvao je požar u šatorskom kampu u Rafi, pri čemu je poginulo najmanje 45 ljudi. Izrael je saopštio da je gađao militante Hamasa i da nije namjeravao da naudi civilima.

Bonus video: