Šta će biti sa Sešnsom nakon Trampovih kritika: "Uskoro ćemo doći do raspleta"

Tramp je ponovo zamjerio Sešnsu zato što je sebe izuzeo iz istrage o mogućem ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, pošto je otkriveno da je on tokom prošlogodišnje predizborne kampanje dva puta tajno razgovarao s ruskim ambasadorom u SAD
0 komentar(a)
Džef Sešns, Foto: Reuters
Džef Sešns, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2017. 18:16h

Sudbina američkog ministra pravde Džefa Sešnsa znaće se uskoro, rekao je danas novi direktor komunikacija Bijele kuće poslije novih kritika koje je svom ministru uputio predsjednik SAD Donald Tramp izazivajući brojne spekulacije.

Tramp je ponovo zamjerio Sešnsu zato što je sebe izuzeo iz istrage o mogućem ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, pošto je otkriveno da je on tokom prošlogodišnje predizborne kampanje dva puta tajno razgovarao s ruskim ambasadorom u SAD.

"Uskoro ćemo doći do raspleta", obećao je danas novi direktor za komunikacije Bijele kuće Entoni Skaramuči u krakom obraćanju novinarima i dodao da je "jasno da postoji problem".

Kako navodi agencija Frans pres iz ovih riječi odlazak Sešnsa izgleda izvjestan, i ostaje da se vidi da li će da podnese ostavku ili će biti otpušten.

Rano jutros Tramp je objavio novu Tviter poruku protiv Dežfa Sešnsa koji je bio jedan od njegovih prvih i najvjernijih saveznika tokom izborne trke.

Tramp je "prozvao" Sešnsa što nije istražio ulogu Hilari Klinton na predsjedničkim izborima i ulogu Ukrajine.

Tramp je 19. jula počeo da kritikuje Sešnsa u intervjuu za Njujork tajms, što je bilo jako čudno za nekog ko je stub njegove adminsitracije.

Tramp zamjera Sešnsu što se izuzeo iz istrage koju je prvo vodio FBI a zatim specijalni tužilac o miješanju Kremlja u predsjedničku trku 2016. i mogućem dosluhu članova Trampovog izbornog štaba s Rusima.

Američki predsjednik čvrsto odbacuje svako dogovaranje s Moskvom i neprestano govori o lovu na vještice bez presedana u SAD.

U očima američkog predsjednka, time što se povukao iz istrage Sešns je postao nemoćan da ga zaštiti ukoliko bi bilo potrebno.

"Time što se izuzeo on je dozvolio taj lov na vještice", rekla je savjetnica američkog predsjednika Kelijan Konvej za Foks Njuz.

Sešns, bivši senator Alabame time što se izuzeo nije u mogućnosti da otpusti specijalnog tužioca imenovanog da ispita rusku aferu, ako bi predsjednik to od njega tražio. Tramp je već otpustio direktora FBI Džejmsa Komija zbog uloge u ruskoj istrazi.

Pored istrage koju vodi specijalni tužilac Robert Miler, predstavnički dom i Senat takođe vode istragu o istom pitanju.

Prema tome cio Vašington je zaključio da ministar nema drugi izbor nego da podnese ostavku suočen s takvim napadom, a Sešns je izabrao da ostane na svom mjestu.

"Predviđam da nastavim da radim ovo koliko to bude odgovarajuće", rekao je minisar 20. jula novinarima, i pobjegao od odgovaranja na pitanja.

Ponovljene i javne intervencije predsjednika u ovom slučaju su takođe pokrenule pitanje nezavisnosti ministarstva koje su Trampovi prethodnici nastojali da očuvaju, bar naizgled, navodi agencija Frans pres.

Vašington post piše da predsjednik SAD i njegovi savjetnici aktivno traže nekog ko bi zamijenio Sešnsa. Pominjala su se imena Rudolfa Đulijanija, bivšeg gradonačelnika Njujorka i takođe vernog Trampovog pristalice tokom kampanje.

Đulijani je, međutim, izjavio juče da je Sešns uradio dobru stvar što je sebe izuzeo iz istrage obzirom na propise ministarstva pravde. Pominje se i ime Teda Kruza, senatora iz Teksasa i bivšeg Trampovog rivala u unutarpartijskoj trci za predsjedničkog kandidata.

Kongres je juče počeo da ispituje Džareda Kušnera, zeta predsjednika SAD i među njegovim bliskim saradnicima. Kušner je negirao da ima bilo kakvog dosluha s Rusima.

"Sva moja djelovanja su odgovarajuća u normalnom okviru jedne nedvosmislene kampanje", rekao je Kušner.

Bonus video: