Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji...

Stoltenberg je pozdravio odluku saveznika i partnera da smanje ograničenja na upotrebu oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva unutar Rusije

5423 pregleda 6 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da bi Ukrajina mogla da bude u stanju da gađa vojne ciljeve unutar Rusije kako bi se branila od napada.

"Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji (kao) dio prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani", rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u Briselu u sjedištu NATO, gde je alijansa sa partnerima održala 23. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG).

Grupa koju predvode SAD okuplja oko 50 zemalja kako bi koordinisala vojnu podršku Kijevu u borbi protiv invazije Rusije.

Stoltenberg je pozdravio odluku saveznika i partnera da smanje ograničenja na upotrebu oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva unutar Rusije.

"Ako Ukrajinci to ne bi mogli da urade, onda bismo ih zapravo zamolili da pokušaju da se brane, podržavaju pravo na samoodbranu, sa jednom rukom vezanom na leđima. Samoodbrana nije eskalacija", naveo je on.

Stoltenberg je rekao da je pravo Ukrajine na prekogranične udare postalo očiglednije otkako je Rusija otvorila novi front na sjeveru u Harkovu i počela da napada tu oblast direktno sa ruske teritorije.

"Granica i linija fronta su manje-više iste, i naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbjedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane", rekao je on.

Sjedinjene Države su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno da bi se branila od prekograničnih napada na oblast Harkova. Prošle nedjelje, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost za komunikacije Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države nikada nisu postavile ograničenja Ukrajincima da obaraju neprijateljske letjelice, čak i ako te letjelice nisu nužno u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Penzionisani general Frenk Mekenzi, bivši šef američke Centralne komande, rekao je za Glas Amerike da bi Ukrajinci trebalo da budu u mogućnosti da gađaju sve vojne ciljeve unutar Rusije koji napadaju Ukrajinu, ali sa određenim ograničenjima u oblastima kao što su ruski nuklearni lokaliteti.

"Tamo im ne možete dati dozvolu. Mislim da je to značajno povrijedilo sposobnost Ukrajine da odgovori na ovu posljednju ofanzivu", naveo je general za Glas Amerike.

Ispipavanje granice

Više od godinu dana Sjedinjene Države Kijevu nisu isporučivale taktičke balističke rakete dugog dometa poznate kao ATACMS zbog zabrinutosti administracije da će Rusija njihovu upotrebu za napade unutar ruske teritorije posmatrati kao eskalaciju rata. ATACMS ima domet do 300 km i skoro duplo više od ukrajinskog raketnog arsenala.

Krajem aprila, SAD su prvi put priznale da su sredinom marta dostavile Ukrajini dugo očekivane rakete. Od tada su Sjedinjene Države najavile četiri paketa pomoći za ukrajinsku bezbjednost u ukupnom iznosu od 1,9 milijardi dolara, koji se povlače iz američkih vojnih zaliha kako bi se ukrajinskoj vojsci obezbijedile hitne potrebe.

Na pitanje Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države pružile Ukrajini više ATACMS od sredine marta, predsjednik Združenog generalštaba general Si Kej Braun je rekao:

"Radimo kroz sistem za ATACMS deo i nastavljamo da pružamo tu mogućnost." Braun je razgovarao sa novinarima u avionu američke vojske koji je na putu za Brisel.

Ukrajinski centar za odbrambene strategije izvijestio je u srijedu da je Ukrajina ove nedjelje upotrijebila najmanje 10 ATACMS u napadu na vojne ciljeve duboko unutar Krima, pri čemu Rusija nije uspjela da presretne nijedan. Rusija je takođe potvrdila upotrebu ATACMS unutar Krima, ali je tvrdila da ih je devet oboreno, navodi ruski državni medij TASS.

Ukrajinska vojska saopštila je u srijedu da je tokom noći pogodila tri ruska raketna sistema zemlja-vazduh na Krimu koji je okupirao Rusiju.

"Napadnuti je jedan S-300 kod Belbeka, kao i dva S-400 kod Belbeka i Sevastopolja. Uništena su dva radara sistema S-300 i S-400. Što se tiče trećeg radara, informacije još stižu", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ukrajine.

Njemačka je najavila da će Ukrajini isporučiti još jedan sistem protivraketne odbrane zemlja-vazduh Patriot, a Italija je najavila da će Ukrajini isporučiti PVO sistem SAMP-T. Njujork tajms i Asošiejted pres izvještavaju da Sjedinjene Države takođe obezbjeđuju još jedan sistem Patriot, pozivajući se na anonimne zvaničnike. UDCG je takođe radila na tome da Ukrajini obezbijedi borbeni avion F-16 negdje tokom ovog leta, prema Braunu.

Jedan broj ukrajinskih pilota je nedavno završio obuku za F-16 u američkoj državi Arizona, a očekuje se da će još pilota i mahaničara završiti obuku na različitim lokacijama u narednim nedjeljama.

"To im daje neke opcije da prošire domet municije koju već imaju", rekao je Braun o F-16.

Mekenzi je za Glas Amerike rekao da zapadni borbeni avioni mogu da naprave značajnu razliku za Ukrajinu, posebno ako se dozvole pucnji u Rusiju.

Govoreći na otvaranju sastanka u četvrtak, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je grupa posvetila više od 98 milijardi dolara pomoći Ukrajini od početka ruske invazije pre 840 dana. On je takođe poželeo dobrodošlicu Argentini kao najnovijoj članici Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Ostap Jariš iz Vašingtona doprinio je ovom izvještaju.

Bonus video: