BLOG Vođa Hamasa: Spremni smo na sveobuhvatan sporazum, u skladu sa planom SAD

Sukob Izraela i Hamasa – 254. dan

19732 pregleda 6 komentar(a)
Palestinici u Gazi se mole na ruševinama džamije uništene u izraelskom vazdušnom napadu, Foto: Reuters
Palestinici u Gazi se mole na ruševinama džamije uništene u izraelskom vazdušnom napadu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2024. 21:32h
Završeno
12:29h

Glavni vođa palestinskog Hamasa Ismail Hanije rekao je danas da je odgovor te organizacije na najnoviji predlog sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze u skladu sa principima iznijetim u planu predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

"Hamas i palestinske grupe su spremne na sveobuhvatan sporazum koji zahtijeva prekid vatre, povlačenje iz Pojasa, obnovu onoga što je razoreno i sveobuhvatni sporazum o razmjeni", rekao je Hanije u govoru povodom muslimanskog praznika Kurban-bajram aludirajući na razmjenu izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

Bajden je 31. maja predstavio, kako je rekao, izraelski predlog iz tri faze, koji bi uključio pregovore o stalnom prekidu vatre u Gazi kao razmjenu i izraelskih talaca za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima u fazama.

Egipat i Katar, koji zajedno sa SAD pregovaraju između Hamasa i Izraela, su 11. juna rekli da su dobili odgovor palestinskih organizacija na američki plan, ali nisu otkrili detalje.

I mada je Izrael saopštio da je Hamas odbacio ključne elemente američkog plana lider Hamasa je rekao Rojtersu da promjene koje organizacija traži nisu značajne.

Bajden je prošle nedjelje izjavio da ne očekuje da sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca bude postignut u skoroj budućnosti, dodajući da Hamas mora da izmijeni svoju poziciju kako bi bila bliža izraelskom predlogu koji su SAD podržale, podsjećaju izraelski mediji.

Posrednici već mjesecima pokušavaju da izdejstvuju prekidu vatre u sukobu i oslobađanje talaca otetih u napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7.oktobra, koji je izazvao rat u Gazi.

(BETA)

08:47h

Izraelska vojska je objavila danas "taktičku pauzu" u svojoj ofanzivi na jugu Pojasa Gaze kako bi omogućila isporuku veće količine humanitarne pomoći.

Pauza počinje u 8.00 po lokalnom vremenu i biće na snazi do 19.00 sati (18 sati po srednjoevropskom), saopštila je vojska i najavila da će takvih pauza biti svakog dana do daljeg.

Cilj je da se omogući kamionima da stignu do obližnjeg prelaza Kerem Šalom, koji je pod izraelskom kontrolom i glavni je prolaz za dopremanje pomoći i bezbjedno putovanje auto-putem Salah a-Din od sjevera ka jugu kako bi se zalihe isporučile drugim djelovima Gaze, rekla je vojska.

Takav potez je koordinisan sa UN i međunarodnim organizacijama sa pomoć.

Prelaz je bio preopterećen otkako su, početkom maja, izraelske kopnene snage ušle u Rafu.

Osmomjesečna izraelska vojna ofanziva protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas dovela je Gazu u humanitarnu krizu i UN upozoravaju na široko rasprostranjenu glad.

Međunarodna zajednica je apelovala na Izrael da olakša patnje stanovnika.

Od 6. maja do 6. juna UN su primale u prosjeku dnevno 68 kamiona koji su nosili pomoć, po podacima Kancelarije za humanitarnu pomoć (OCHA).

Dopremanje pomoći jugu Pojasa Gaze je smanjeno dok su humanitarne potrebe rasle.

Više od milion Palestinaca, od kojih su mnogi već bili raseljeni, je pobjeglo iz Rafe poslije invazije pa su drugi djelovi južne i centralne Gaze prenaseljeni.

Većina onih koji su pobjegli je sada u šatorima i koristi rovove kao toalete i otpadne vode teku ulicama.

Odjeljenje Ministarstva obrane Izraela COGAT, koje nadgleda distribuciju pomoći u Gazi, je reklo da nema ograničenja za ulazak kamiona i tvrdi da je više od 8.600 kamiona svih vrsta, onih koji nose pomoć i komercijalnih, ušlo u Gazu preko svih prelaza od 2. maja do 13. juna, u prosjeku 201 na dan.

Veliki deo pomoći je međutim nagomilan na prelazima i nije dospio do konačnog odredišta.

Šimon Fridman, portprol COGAT, je rekao da je propust UN što je tovar stajao na palestinskoj strani prelaza Kerem Šalom, te da agencije imaju "fundamentalne logističke probleme koje moraju prevazići", a posebno nedostatak kamiona.

UN te optužbe poriču i navode da je zbog borbi između izraelske vojske i Hamasa kretanje UN kamiona unutar Gaze do Kerem Šaloma isuviše opasno.

Takođe se ocjenjuje da je tempo isporuka usporen jer izraelska vojska mora da ovlasti vozače za vožnju, što je sistem za koji Izrael kaže da ima za cilj njihovu bezbjednost.

Pošto nema obezbjeđenja grupe ljudi ponekad kradu pomoć.

Na samom početku ovih humanitarnih akcija nije bilo jasno da li će vojska osigurati zaštitu kamiona dok se kreću auto-putem u Gazi.

(BETA)

08:45h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 254. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: