UNAPRIJEĐIVANJE VEZE

Evropska unija otvara kancelariju u Mongoliji

Zemlja koja ne izlazi na more i broji oko tri miliona stanovnika, bogata mineralima i drugim prirodnim resursima, posljednjih godina se bori da privuče strane investicije, posebno zbog pada cijene robe i spornih pitanja između vlade i velikih investitora, kao što je rudarski gigant Rio Tingo
0 komentar(a)
Mongolija, otrovni smog, Foto: Reuters
Mongolija, otrovni smog, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2017. 08:07h

Evropska unija će ove godine otvoriti kancelariju u Mongoliji kako bi unaprijedila veze sa tom azijskom zemljom koja se nalazi između Kine i Rusije, saopšteno je danas iz Brisela.

Otvaranje kancelarije EU u glavnom gradu Ulan Batoru doprineće unaprijeđenju političkog dijaloga i saradnje Mongolije i Evrope, navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini ocjenila je da Mongolija ima "važnu ulogu u kompleksnom regionu, sa jedinstvenim geostrateškim položajem".

Mongolija je poslije mirne demokratske revolucije 1990. izašla iz sovjetske orbite, a potom je provela decenije boreći se da unapredi trgovinske i diplomatske veze sa "trećim susjedima", osim Rusije i Kine, dvije sile koje su u prošlosti imale veliki politički i ekonomski uticaj na tu zemlju.

Zemlja koja ne izlazi na more i broji oko tri miliona stanovnika, bogata mineralima i drugim prirodnim resursima, posljednjih godina se bori da privuče strane investicije, posebno zbog pada cijene robe i spornih pitanja između vlade i velikih investitora, kao što je rudarski gigant Rio Tingo.

Populistički biznismen i bivši džudo šampion Haltma Batulga izabran je početkom mjeseca za novog predsjednika Mongolije, a jedno od njegovih glavnih obećanja bilo je da će poboljšati životni standard.

Batulga iz Demokratske partije pobjedio je u drugom krugu izbora kandidata vladajuće Mongolske narodne partije Mijegomba Ehbolda.

On je obećao da će jačati veze sa Rusijom i Kinom, ali i da će težiti unaprijeđenju odnosa sa "trećim susjedima".