Obama: Ne čekajte savršene političare i spasitelje, već glasajte

On je upozorio demokrate da ne budu previše opušteni samo zato što su bilježili dobre rezultate na nedavnim izborima
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2018. 15:50h

Bivši američki predsjednik Barak Obama upozorio je demokrate u četvrtak na važnost glasanja na međuizborima, kazavši da ljudi moraju prestati da čekaju na savršenog kandidata ili poruku, već da je potrebno glasati za spas demokratije u SAD.

Govoreći na dobrotvornoj večeri Demokratskog nacionalnog komiteta na Beverli Hilsu, u prvom javnom obraćanju nakon više mjeseci, Obama je kazao prisutnima da su sa pravom zabrinuti za budućnost zemlje, ali i da iščekivanje spasitelja iz redova demokrata neće pomoći da se pobijedi na izborima, piše Vašington post.

"Ne čekajte na savršenu poruku koja će da vas naježi, zato što očekujete da vas lirski nastrojeni političari inspirišu i natjeraju da pomislite 'u redu, ustaću sa kauča i izdvojiti 15-20 minuta da glasam'. To je ono što se desilo na posljednjim izborima, previše puta sam čuo to", kazao je Obama.

"Ako ne glasamo, onda ova demokratija ne funkcioniše", napominje on.

Obama nije spomenuo predsjednika Donalda Trampa lično, ali je govorio o njegovim neslaganjima sa aktuelnom administracijom, prenosi Politiko. Takođe je upozorio demokrate da ne budu previše opušteni samo zato što su bilježili dobre rezultate na nedavnim izborima.

"Strah je moćna stvar. Ako ljudima govorite da im neko prijeti, da će im uzeti posao, da će promijeniti njih ili njihovu zajednicu, njihov način života - to je stara retorika koja se pokazala uspješnom u društvima širom svijeta. To je namjeran, sistemski pokušaj podmetanja 'crva' u onaj dio našeg mozga u kojem živi strah", poručio je Obama.

Bonus video: