Jesu li protesti Palestinaca urodili plodom: Izraelska policija predložila alternativu metalnim detektorima

Od petka je ubijeno pet Palestinaca u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama i troje Izraelaca, članova iste porodice, koje je nožem usmrtio mladi palestinski napadač u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali
0 komentar(a)
Izrael policija, džamija Al Aksa, Foto: Reuters
Izrael policija, džamija Al Aksa, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2017. 17:25h

Predstavnici izraelske polcije predložili su užem sastavu izraelske vlade tehnološku alternativu detektorima za metal postavljenim na ulazima u jerusalimsko svetilište gde kome se nalazi i džamija Aksa, poslije talasa protesta Palestinaca u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, a i u arapskom svijetu.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik rekao je večeras da su jedna od alternativa usavršene kamere kombinovane sa softverom za prepoznavanje lica, prenose izraelski mediji.

Sastanak užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbjednost održan je sinoć ali je više puta prekidan zbog incidenta u jordanskoj prijestonici u Amanu u kome je čuvar izraelske ambasade ubio dvojicu Jordanaca, nakon što ga je jedan od njih ubo šrafcigerom.

Večeras će se taj kabinet ponovo sastati i možda glasati o alternativnom planu i uklanjanju metalnih detektora koji su bili povod za nasilje.

Od petka je ubijeno pet Palestinaca u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama i troje Izraelaca, članova iste porodice, koje je nožem usmrtio mladi palestinski napadač u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

Na sastanku prošle noći predstavnici bezbjednosne službe Šin bet upozorili su na povećanu opasnost od terorističkih napada na palestinskim teritorijama zbog porasta napetosti na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

To je navelo nekoliko ministara da promijene svoje mišljenje i razmotre da li da podrže uklanjanje detektora, rekao je pomenuti zvaničnik. Oni su navodno shvatili da postoji alternativa koja bi mogla spriječiti sukobe.

U međuvremenu je u Izrael doputovao izaslanik predsjednika SAD Donalda Trampa Džejson Grinblat u pokušaju da doprinese rješenju krize i već se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu.

Izrael je ranije danas postavio metalne ograde koje vode do detektora za metal na ulazu u jerusalimsko svetilište na kome se nalazi džamija Al-Aksa.

Te ograde služe za formiranje redova na ulazu, navodi agencija Asošeijted pres i dodaje da izraelska policija nije komentarisala ovaj potez.

U izraelskim medijima se sugeriše da bi ograde mogle biti dIo mogućeg kompromisa na osnovu koga će se ukloniti metalni detektori koji su izazvali ljutnju ne samo Palestinaca već i čitavog muslimanskog svijeta.

Metalni detektori su postavljeni nakon oružanog napada kraj svetilišta 14. jula u kome su tri izraelska Arapina ubila dva izraelska policajca.

Palestinci su optužili Izrael da novim bezbjednosnim mjerama pokušava da proširi kontrolu nad mjestom koje je sveto i za Jevreje, ali njime upravljaju muslimani, dok je izraelska strana zadužena za bezbjednost.

U znak protivljenja Palestinci su pokrenuli masovne poteste koji su prerasli u nasilje i u kome je od petka ubijeno petoro demonstranata.

Troje Izraelaca iz iste porodice ubijeno je kasno u petak u napadu nožem jednog mladog Palestinca u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

On je pred taj napad na svom Fejsbuk nalogu napisao da će umrijeti za Al Aksu.

Izrael je odbacio tvrdnje da pokušava da proširi kontrolu nad Brdom hrama kako to sveto mjesto nazivaju Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al Aksa i Kupola na stijeni i muslimani ga zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište).

U nedjelju su na prilazima svetilištu primijećene kamere koje navodno mogu da detektuju metal i smatraju se takođe pokušajem da se eventualno pronađe alternativa za detektore.

Muslimanski lideri međutim odbacuju svaku izmjenu statusa kvo, kako kažu, a na osnovu koga muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole, a Jevreji mogu da ulaze samo u određenim satima i ne mogu se moliti.

Bonus video: