Netanjahu najavio brzo rušenje kuće Palestinca koji je ubio troje Izraelaca

On je uputio saučešće porodici Salomon, rekavši da članovi vlade i on dijele tešku porodičnu žalost i da je "Jozefa (oca) i Elada i Haju (Jozefovu djecu) ubila zvijer podstaknuta divljom mržnjom protiv Jevreja"
32 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2017. 11:39h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas da će kuća palestinskog napadača koji je u petak uveče ubio nožem troje članova jedne izraelske porodice biti srušena što je moguće prije.

Netanjahu je na redovnoj sjednici vlade takođe rekao da će Izrael djelovati protiv onih koji su huškali na ubistvo i veličali ga, prenijela je agencija Asošiejted pres.

On je uputio saučešće porodici Salomon, rekavši da članovi vlade i on dijele tešku porodičnu žalost i da je "Jozefa (oca) i Elada i Haju (Jozefovu djecu) ubila zvijer podstaknuta divljom mržnjom protiv Jevreja".

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izrazio je u međuvremenu mišljenje da bi teroristu 19-godišnjeg Omara el Abeda trebalo osuditi na smrt.

On se kasno u petak ubacio u jevrejsko naselje Halamiš na Zapadnoj obali, ušao u jednu kuću i nožem usmrtio troje članova porodice, a još jednu ženu ranio.

Susjed, vojnik koji nije bio na dužnosti, dotrčao je na poprište napada nakon što je čuo krike i iz vatrenog oružja ranio napadača koji je potom prenijet u izraelsku bolnicu.

"U ovako ekstremnom slučaju potrebno je izreći smrtnu kaznu i vojni sud u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) ima to ovlašćenje", izjavio je Liberman za izraelske medije, dodavši da se najprije ruši kuća teroriste, što je nesumnjivo, poslije toliko mnogo godina, kako je rekao, najefikasnije sredstvo.

Istovremeno je najavio da će biti ukinute dozvale za ulazak u Jerusalim, Izrael i dozvole za rad čitavoj široj porodici napadača.

Izrael već dugo optužuje Palestinsku upravu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da dozvoljava huškanje na nasilje protiv Izraela.

Bonus video: