Tajlandski spasilac poginuo u operaciji spasavanja dječaka iz pećine

Sve ovo je dodatno pojačalo strahove i oslabilo nade da bi zarobljeni dječaci i njihov trener mogli da budu izvučeni ronjenjem
0 komentar(a)
Tajland spasavanje, Foto: Reuters
Tajland spasavanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2018. 07:36h

Tajlandski spasilac je poginuo tokom operacije spasavanja dvanaest dječaka i njihovog fudbalskog trenera koji se još uvijek nalaze zarobljeni u pećinskom kompleksu na sjeveru Tajlanda, dok se spasilačka misija nastavlja uprkos novim padavinama, prenose agencije.

Bivši pripadnik elitne vojne jedinice SEAL Samarn Punan, koji je bio dio spasilačkog tima u pećini Tam Luang, preminuo je pošto je ušao u pećinu kako bi položio rezervoare s kiseonikom duž rute kojom bi dječaci trebalo da se izvuku iz potopljenog kompleksa, piše Hina.

"Uslovi u pećini su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kiseonikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov kolega je pokušao da mu da prvu pomoć, ali nije uspio. Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavićemo dalje", rekao je zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Jukongkaev, prenosi Rojters.

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci su jako pogođeni Samarnovom smrću, ali su odlučni da nastave operaciju spasavanja.

Zvaničnici su rekli da se trenutno postavlja niz rezervoara s kiseonikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi zarobljena grupa trebalo da se izvuče na sigurno, ali naglašavaju da strategija spasavanja još uvijek nije dogovorena, te da dječaci neće tako skoro izaći.

Sve ovo je dodatno pojačalo strahove i oslabilo nade da bi zarobljeni dječaci i njihov trener mogli da budu izvučeni ronjenjem. Ljekari su ranije procijenili da su oni previše slabi da bi izdržali dugačko ronjenje kroz lavirinte pećine, koje je inače teško i za profesionalne ronioce, piše B92.

Da stvar bude još gora, volonteri spasioci su, umjesto da ispumpaju vodu iz pećine u nju upumpali dodatnu količinu vode, a meteorolozi najavljuju novi talas monsunskih kiša. Zbog svih okolnosti neki stručnjaci su procijenili da bi djeca i trener mogli da ostanu zarobljeni u naredna četiri mjeseca.

Takođe, zabrinjava i činjenica što se nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se dečaci nalaze, smanjuje. Za sada dječaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i ljekovi.

Bonus video: