Rohani: Ako se SAD povuku, mogu da "očekuju neočekivano"

"Naša organizacija za atomsku energiju je u potunosti spremna i za akcije koje oni očekuju i za one koje ne očekuju", rekao je Rohani
94 pregleda 0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2018. 17:13h

Iranska organizacija za atomsku energiju spremna je i na "očekivane i na neočekivane" reakcije, ukoliko se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana, izjavio je danas predsjednik Irana Hasan Rohani.

"Naša organizacija za atomsku energiju je u potunosti spremna i za akcije koje oni očekuju i za one koje ne očekuju", rekao je Rohani bez objašnjenja u svom obraćanju koje je emitovala državna televizija Irana, prenosi Rojters.

Kako agencija navodi, taj komentar se može odnositi na prijetnju koju je iznio američki predsjednik Donald Tramp, da će SAD napustiti iranski nuklearni sporazum sljedećeg mjeseca.

Tim sporazumom potpisanim između Irana i šest svjetskih sila (SAD, Rusijom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom), postignutim 2013. propisano je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamjenu za smanjenje sankcija.

Tramp je, međutim, u prethodnom periodu ovaj sporazum okarakterisao kao jedan od nagorih ikada sklopljenih sporazuma, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, navodeći da moraju da se usaglase o popravljanju onoga što SAD vide kao "mane" tog sporazuma, u suprotnom će odbiti da produži smanjenje sankcija njegove zemlje.

Posljednji rok je 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Tramp ne izda drugačiju izvršnu naredbu, objašnjava agencija.

Preporučujemo za Vas