Hoće li Tramp promijeniti stav: Nešto bi moglo da se dogodi oko Pariskog sporazuma

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas na istoj konferenciji u Jelisejskoj palati u Parizu da "poštuje" odluku američkog predsjednika o povlačenju SAD iz Pariskog sporazuma, ali da on sam ostaje posvećen tom sporazumu
55 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2017. 18:41h

Predsjednik SAD Donald Tramp je u obraćanju novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskom kolegom Emanuelom Makronom rekao da bi "nešto moglo da se dogodi" oko Pariskog sporazuma.

Prije šest nedjelja on je objavio da SAD izlaze iz Pariskog sporazuma potpisanog 2015.

"Vidjećemo šta će se dogoditi", rekao je Tramp danas.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas na istoj konferenciji u Jelisejskoj palati u Parizu da "poštuje" odluku američkog predsjednika o povlačenju SAD iz Pariskog sporazuma, ali da on sam ostaje posvećen tom sporazumu.

"Poštujem odluku predsjednika Trampa. On će tako razmišljati i raditi na način koji odgovara i koji je u skladu s angažmanima datim tokom kampanje. Što se mene tiče ja ostajem privržen Pariskom sporazumu i svojoj želji da fazu po fazu nastavim da ostvarujem ono što je zacrtano u tom sporazumu", rekao je francuski predsjednik.

Privrženost Pariskom sporazumu o klimi jedno je od glavnih tema neslaganja Trampa i njegovih zapadnih kolega, a razlike su se pokazale i tokom samita G20 prošle nedjelje u Hamburgu, u Njemačkoj.

Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel ranije danas izjavili su u Parizu da je važno održavanje zdravih veza s predsjednikom SAD Donaldom Trampm uprkos jasnim razlikama mišljenja.

Tramp se nalazi u posjeti Parizu, gdje će sjutra prisustvovati vojnoj paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje, i obilježavanju 100. godišnjicu ulaska američkih trupa u Prvi svjetski rat.

Bonus video: