SAD i Katar potpisali sporazum o borbi protiv terorizma

Istovremeno, Egipat je danas najavio da će ministri spoljnih poslova četiri arapske zemlje koje su presjekle veze sa Katarom, razgovarati sa Tilersonom sjutra u Saudijskoj Arabiji
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2017. 18:16h

Sjedinjene Američke Države i Katar potpisali su danas sporazum o borbi protiv terorizma koji, kako je saopšteno, predstavlja optimističan korak naprijed.

Sporazum je potpisan tokom posjete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Dohi, rekao je novinarima Tilersonov visoki savjetnik, Robert Hamond.

"Katar i SAD potpisali su memorandum o razumijevanju između dvije zemlje, koji predviđa buduće napore Katara u jačanju borbe protiv terorizma i aktivnom rješavanju pitanja finansiranja terorizma", rekao je Hamond, prenosi Rojters.

Prema Hamondovim rečima, to je "optimističan korak naprijed".

Istovremeno, Egipat je danas najavio da će ministri spoljnih poslova četiri arapske zemlje koje su presjekle veze sa Katarom, razgovarati sa Tilersonom sjutra u Saudijskoj Arabiji.

Egipatskog ministra spoljnih poslova Sameha Šukrija pozvao je njegov saudijski kolega Adel al-Džubeir na razgovore sjutra u Džedi, saopštilo je danas Ministarstvo u Kairu.

"Taj sastanak odražava želju četiri zemlje da pojačaju koordinaciju i podvuku svoje jedinstvo u pogledu odnosa sa Katarom u budućnosti", navodi se u saopštenju.

U junu su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein saopštili da prekidaju sve diplomatske odnose s Katarom zbog optužbi protiv te države za finansiranje islamističkih ekstremista i bliske veze sa dugogodišnjim neprijateljem Saudijske Arabije, Iranom.

Tilerson danas boravi u posjeti Kataru radi razgovora o diplomatskoj krizi u Persijskom zalivu, nakon što je juče boravio u Kuvajtu, koji djeluje kao posrednik u rješavanju tog spora.

Bonus video: