Islamska država drži još područja u Iraku poslije gubitka Mosula

Iračke snage su oslobodile i zapadnu provinciju Al Anbar, gdje se nalaze gradovi Ramadi i Faludža, ali džihadisti i dalje drže obode te provincije, duž doline Eufrata, u blizini Sirije, čiji su djelovi teritorije i dalje u rukama Islamske države
0 komentar(a)
Irak, Mosul, Foto: Beta-AP
Irak, Mosul, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.07.2017. 18:04h

Uprkos gubitku Mosula, džihadisti Islamske države i dalje drže velike djelove teritorije Iraka i prijete da će zauzeti druge oblasti.

Islamska država je izgubila dosta područja od munjevite ofanzive pokrenute u junu 2014. kada je zauzela velike djelove sjeverno, zapadno i istočno od Bagdada.

Džihadisti su u junu 2014. zauzeli grad Tal Afar na sjeveru, na pola puta između Mosula i sirijske granice, kao i pogranične zone.

Tal Afar sa oko 200.000 stanovnika bila je šiitska enklava na području naseljenom pretežno sunitima, odnosno Turkmenima.

"Preuzimanje Tal Afara će biti kao i preuzimanje Mosula", ocijenio je Majkl Najts, sa američkog Instituta o Bliskom istoku i dodao da se postavlja pitanje ko će učestvovati u toj ofanzivi.

Šiitski borci žele da učestvuju u ofanzivi dok se tome protive SAD i Turska, zbog čega može da dođe do nesuglasica i eventualno novih međusobnih sukoba, ocijenili su analitičari.

Iračke snage su oslobodile i zapadnu provinciju Al Anbar, gdje se nalaze gradovi Ramadi i Faludža, ali džihadisti i dalje drže obode te provincije, duž doline Eufrata, u blizini Sirije, čiji su djelovi teritorije i dalje u rukama Islamske države.

Bonus video: