Japansko ostrvo zatvoreno za žene proglašeno za svjetsku baštinu čovječanstva

Ostrvo Okinošima posjetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru
109 pregleda 2 komentar(a)
Okinošima, Foto: Wikimedia Commons
Okinošima, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 09.07.2017. 13:36h

Malo ostrvo Okinošima, jedno od najsvetijih mjesta u Japanu, predstavlja "izuzetnu univerzalnu vrijednost" za čovječanstvo, čak iako je ženama zabranjen pristup, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvjetu, nauku i kulturu (UNESKO).

Svjetska komisija UNESKO-a za baštinu je na sastanku u Krakovu, u Poljskoj, odlučila da to ostrvo upiše na spisak najvrjednijih mjesta kulture u svijetu.

Komisija je čak otišla korak dalje preporučivši savjetodavnom tijelu UNESKO-a, ICOMOS-u (Međunardni savjet za spomenike i znamenita mjesta), da, na predlog Japana, taj status proširi na cijeli kompleks hramova "Munakata taiša" koji obuhvata i nekoliko drugih lokacija.

Ostrvo Okinošima posjetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru. Na ostrvu čitave godine živi samo jedan šintoistički sveštenik.

Neki učesnici debate u UNESKO-u su imali primjedbe na upisivanje tog ostrva u registar baštine jer je ženama zabranjen pristup što predstavlja diskriminaciju, ali je direktorka Centra svjetske baštine Mehtild Resler odgovorila da postoji presedan - Sveta Gora u Grčkoj, gdje je ženama takođe zabranjen pristup.

Japanska vlada je odmah pozdravila odluku UNESKO-a. Ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je u saopštenju naveo da je to ostrvo "jedinstveno i dragocjeno", da je još od davnina bilo mjesto dodira s drugim kulturama i da mnogobrojni tamošnji predmeti svjedoče o tome.

Okinošima je 17. znamenitost Japana na listi UNESKO-a.