AFP o Trampu: "Amerika na prvom mjestu" u opasnosti da postane "usamljena Amerika"

Nervozan smijeh i pogledi koje su razmjenjivali njemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Džastin Trudo na samitu G20 u Hamburgu, navodi Frans pres, znak su da još nisu sigurni kako da shvate Trampa, žustrog 71-godišnjaka
58 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2017. 12:53h

Američki predsjednik Donald Tramp je, tokom svoje druge posjete Evropi, pokazao da je u raskoraku sa tradicionalnim saveznicima u svojoj želji da im stavi do znanja da neortodoksne strategije prema rivalskim silama - Rusiji i Kini - mogu da daju rezultate, ocjenjuje danas AFP.

"Sa njegovom ideološkom beskompromisnošću i diplomatskim neuspjehom u sprovođenju 'pobjedničke' retorike, druga Trampova posjeta izvan SAD dovela je princip 'Amerika na prvom mjestu' u opasnost da postane 'usamljena Amerika - upozorava francuska agencija.

Nervozan smijeh i pogledi koje su razmjenjivali njemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Džastin Trudo na samitu G20 u Hamburgu, navodi Frans pres, znak su da još nisu sigurni kako da shvate ovog žustrog 71-godišnjaka.

"Na sastanku je stečen utisak da je predsjednik SAD, lider takozvane 'neophodne zemlje' promijenio stavove, ostavljajući sve ostale da se s mukom koriguju u skladu sa tim", ističe AFP.

Agencija u tom kontekstu podsjeća da se, u zajedničkom saopštenju, 19 svjetskih lidera izjasnilo za borbu protiv klimatskih promjena, dok je jedino Tramp bio - protiv.

Istovremeno, mučni su Trampovi pokušaji da "resetuje" odnose sa globalnim rivalima, pa tako, kad je riječ o Sjevernoj Koreji, izgleda da on nije preveo višenedjeljni javni pritisak i gnijevne tvitove o Kini smislen diplomatski napredak, što se vidjelo u njegovom razgovoru s kineskim predsjednikom Si Đinpingom, ocjenjuje se u analizi.

AFP primjećuje i da se, tokom istorijskog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Hamburgu, predsjednik SAD složio da miješanje Rusije u američke izbore 2016. ostavi iza sebe, što je, ocjenjuje agencija, veliki ustupak Moskvi.

"Ipak, to nije donijelo mnogo opipljivih koristi izvan sporazuma o primirju za južnu Siriju. Zvaničnici se nadaju da ta mjera, koja stupa na snagu danas u podne, može da zaustavi krvropoliće i otvori vrata širem izlazu iz šestogodišnjeg građanskog rata - ali takva primirja su počinjala i propadala već mnogo puta do sada, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: