Irački premijer stigao u Mosul: Proglasio pobjedu

Irački premijer Hajder el Abadi stigao je danas u Mosul gdje će i ceremonijalno proglasiti pobjedu nad ekstremistima Islamske države poslije osmomjesečne ofanzive za oslobađanje tog grada, javila je iračka državna televizija
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2017. 14:32h

Irački premijer Hajder al-Abadi poglasio je "pobjedu" nad tzv.Islamskom državom u Mosulu, saopštila je njegova kancelarija.

U saopštenju se kaže da je Abadi, koji je vrhovni komandant iračkih oružanih snaga stigao u oslobođeni grad Mosul, prenosi Rojters.

Abadi je, kako se navodi, "čestitao herojskim borcima i iračkom narodu na velikoj pobjedi".

Iračke snage, uz podršku vazdušnih udara na čelu sa SAD, od 17. oktobra prošle godine pokušavaju da preuzmu taj grad iz ruku ID, koja ga je zauzela juna 2014.

Irački premijer Hajder el Abadi stigao je danas u Mosul gdje će i ceremonijalno proglasiti pobjedu nad ekstremistima Islamske države poslije osmomjesečne ofanzive za oslobađanje tog grada, javila je iračka državna televizija.

Na snimcima se vidi kako irački premijer, obučen u crnu uniformu iračkih specijalnih snaga, izlazi iz vojnog aviona u Mosulu, gdje su ga pozdravili komandanti i drugi bezbjednosni zvaničnici.

Borba za preuzimanje Mosula je primorala 87.000 ljudi da napusti svoje domove, saopštile su Ujedinjene nacije.

Iračaka vojska "čistila" Mosul od posljednjih ekstremista Islamske države

Iračka vojska "čistila" Mosul od posljednjih ekstremista Islamske države (ID) koji su još pružali otpor u tom iračkom gradu.

Džihadisti su se u subotu održali još samo unutar male zone u blizini Starog grada, a državna televizija javlja da se očekuje da trupe u potpunosti preuzmu kontrolu nad Mosulom u roku od nekoliko sati.

Iračke snage, uz podršku vazdušnih udara na čelu sa SAD, od 17. oktobra prošle godine pokušavaju da preuzmu taj grad iz ruku ID, koja ga je zauzela juna 2014.

Poslije višemjesečnih intenzivnih borbi, pucnjava se u Mosulu rjeđe čuje, dok koalicioni avioni i dalje kruže, ali su bombardovanja takođe rjeđa.

Vlada je objavila potpuno oslobođenje istočnog Mosula u januaru, ali je zapadni dio grada predstavljao veći izazov, sa svojim uskim i vijugavim ulicama.

Očekivana pobjeda iračke vojske nad ID u Mosulu neće, međutim, značiti i da će džihadisti biti istjerani iz cijelog Iraka, napominje BBC.

Galerija

Bonus video: