Abas o glasanju o palestinskoj kulturnoj baštini: Rezolucije usvojene uprkos pritisku Izraela i SAD

Iz ambasade Palestine u Crnoj Gori su kazali i da je ministar spoljnih poslova Palestine, Rijad Al-Maliki izrazio prijekor prema državama koje nisu podržale rezoluciju i prihvatile su fabrikovanu retoriku Izraela
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2017. 07:48h

Predsjednik Palestine, Mahmud Abas pohvalio je odluku agencije za kulturu pri Ujedinjenim nacijama UNESCO da prizna Stari grad Hebron i Ibrahimi džamiju kao ugrožene spomenike kulturne baštine Palestine, saopšteno je danas iz ambasade Palestine u Crnoj Gori.

"U toku 41. zasjedanja Komiteta svjetske kulturne baštine, UNESCO je usvojio rezoluciju djelimično tajnim glasanjem. Dvanaest država je glasalo za rezoluciju dok su tri glasale protiv. Šest država je bilo uzdržano", navodi se u saopštenju ambasade.

"Zahvaljujući palestinskoj diplomatiji i našim prijateljima u svijetu, UNESCO je usvojio dvije važne rezolucije; prvu koja se tiče Jerusalima i drugu koja se tiče Hebrona - kao dva istorijska grada. Rezolucije su usvojene uprkos pritisku na mnoge države od strane Izraela i Sjedinjenih Američkih Država", kazao je Abas.

U saopštenju ambasade se dodaje da su Palestinci podnijeli zahtjev da se ova lokacija stavi na listu Svjetske kulturne baštine UNESKO prije šest godina, ali su odlučili da ubrzaju aplikaciju obzirom da je lokacija ugrožena od strane izraelskih prijetnji i kršenja međunarodnih zakona.

Iz ambasade su kazali i da je ministar spoljnih poslova Palestine, Rijad Al-Maliki izrazio prijekor prema državama koje nisu podržale rezoluciju i prihvatile su fabrikovanu retoriku Izraela.

"Ovo je indirektno ohrabrivanje Izraela da nastavi sa svojim kršenjima međunarodnog prava i zanemari opasnosti koje se tiču palestinskog nasljeđa i prava", rekao je on.

Hebron je jedan od najstarijih neprekidno naseljenih gradova na svijetu i drevni Hebron se poistovjećuje sa Džebel er-Rumedehom koji je postojao još u Halkolitskom dobu (oko 4000-3000 p.n.e) sve do Umajadskog doba (661-750 n.e.), rečeno je iz UNESKO-a.

Stari grad Hebron je dom Ibrahimi džamije, koju poštuju i Muslimani i Jevreji kao mjesto gdje su sahranjeni proroci Ibrahim, Isak, Jakov i njihove žene.

"Nakon masakra iz 1994. godine kada je ubijeno 29 palestinskih vjernika u džamiji od strane izraelskog stanovnika ilegalnih naselja Baruha Goldstajna, Izrael je podijelio džamiju na dva dijela, s tim što je veći dio pretvoren u sinagogu. Rigorozna kontrola se sprovodi nad Palestincima i mnogim velikim oblastima im je potpuno zabranjen pristup, uključujući važnu pijacu i glavnu Šuhada ulicu. Ovo je pretvorilo džamiju u tačku konflikta i neprekidne tenzije su naškodile njenoj svetosti. Otprilike 800 ilegalnih izraelskih doseljenika živi pod zaštitom više hiljada vojnika u centru grada u Hebronu. U starom gradu živi 30.000 Palestinaca", zaključuje se u saopštenju ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Bonus video: