"PRVA NAZNAKA DA SAD I RUSIJA MOGU ZAJEDNO DA RADE"

Epilog sastanka Trampa i Putina: Dogovor o primirju u Siriji

Državni sekretar SAD Reks Tilerson, koji je bio na sastanku Trampa i Putina, rekao je da cilj smanjenje nasilja u djelovima Sirije blizu granice s Jordanom i koja je ključna za bezbjednost tog američkog saveznika
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2019. 14:23h

SAD i Rusija postigli su danas dogovor o primirju na jugozapadu Sirije, kao jedan od rezultata prvog sastanka predsjednika SAD, Donalda Trampa i Rusije, Vladimira Putina.

Prvi sastanak Putina Trampa poslije dugo iščekivanja održan je danas na marginama samita G20 u Hamburgu

Primirje će stuipiti na snagu u nedjelju po sirijskom vremenu, rekli su zvaničnici SAD i vlade Jordana, koja je takođe uključena u sporazum, prenio je Asošijetid pres.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson, koji je bio na sastanku Trampa i Putina, rekao je da cilj smanjenje nasilja u djelovima Sirije blizu granice s Jordanom i koja je ključna za bezbjednost tog američkog saveznika.

"To je veoma komplikovani dio sirijskog bojnog polja", rekao je Tilerson novinarima pošto su predsjednici SAD i Rusije razgovarali dva sata i 15 minuta na marginama samita G20 u Hamburgu.

Povodom sporazuma o Siriji, Tilerson je rekao da je to "prva naznaka da SAD i Rusija mogu zajedno da rade u Siriji".

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu - Moskva podržava predsjednik Sirije Bašara al Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusije bore protiv Islamske države u Siriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je takođe prisustvovao sastanku, rekao je će ruska vojna policija nadzirati prekid vatre.

"Sve strane treba da osiguraju dostavu pomoći u tu oblast", dodao je Lavrov.

Sporazum predstavlja novi nivo uključenosti SAD u pokušaje da se okonča sirijski građanski rat, ocjenjuje Asošijetid pres.

Izrael je takođe dio dogovora, rekao je jedan od zvaničnika, tražeći da ne bude imenovan, pošto je to objavio prije nego što se Tilerson obratio novinarima.

Izrael, kao i Jordan, ima granicu s južnim dijelom Sirije i zabrinut je da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona de-eskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu dio tog dogovora.

Tri američka zvaničnika su ranije danas poslije sastanka Trampa i Putina rekli da su SAD i Rusija postigli su sporazum o primirju na jugozapadu Sirije,

Sastanak Putina i Trampa počeo je rukovanjem dvojice lidera.

Novinar Rojtersa javio je da je predsjednik SAD rekao Putinu "čast je biti sa Vama", a da je Putin kazao "oduševljen sam što se sastajem s Vama i nadam se da će naš sastanak donijeti rezultate".

"Gardijan" piše da je Tramp odbio da odgovori na pitanje o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD, ali je rekao Putinu: "Očekujemo da se mnogo pozitivnog desi u odnosima SAD i Rusije".

Putin je naveo da "razgovori telefonom nikada nisu dovoljni".

AP navodi da je uz Trampa, koji je sjedio ispred američke zastave sa prstima postavljenim u obliku izvrnutog trougla, bio državni sekretar SAD Reks Tilerson, dok Putina opisuje kao blago povijenog u stolici, kako je trljao prste dok se Tramp obraćao novinarima, a blizu ruskog predsjednika sjedio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Tramp i Putin su se ranije danas prvi put sreli uživo i rukovali, na samitu G-20 koji se održava u Hamburgu.

Prethodno su susret Trampa i Putina na marginama samita Grupe 20 najavili portparol Kremlja Dmitrij Peskov i pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

Dvojica lidera su do danas razgovarali samo telefonom.

Galerija