Južnokorejski predsjednik spreman da razgovara sa Kim Džon Unom

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u četvrtak da će SAD preduzeti akcije protiv Sjeverne Koreje zbog testiranja rakete
1 komentar(a)
Mun Džae in, Foto: Reuters
Mun Džae in, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2017. 08:25h

Novi liberalni predsednik Južne Koreje Mun Džae-in izrazio je danas spremnost da se sastane sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Džon-unom uprkos povišenim tenzijama poslije prve probe interkontinentalne balističke rakete Sjeverne Koreje.

Mun Džae-in je u svom govoru pred početak samita G20 u Hamburgu predložio da Južna i Sjeverna Koreja razmotre spajanje porodica koje su razdvojene ratom, prestanak neprijateljskih aktivnosti uz njihovu jako utvrđenu granicu i saradnju u organizaciji Zimskih olimpijskih igara koje će se 2018. održati u južnokorejskom gradu Pjončangu.

Izjava predsjednika Južne Koreje pokazuje njegovu spremnost da dijalogom i pritiskom pokuša da riješi probleme sa Pjongjangom, ali nije poznato da li će Sjeverna Koreja prihvatiti predlog Mun Džae-ina.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u četvrtak da će SAD preduzeti akcije protiv Sjeverne Koreje zbog testiranja rakete.

Sjeverna Koreja je u utorak saopštila da je uspješno testirala interkontinentalnu balističku raketu, što je ključni korak ka ispunjenju njenog cilja da može da gađa kopnenu teritoriju SAD.

Bonus video: