SB UN: Rusija i Kina protiv vojnog rješenja za Sjevernu Koreju

Safronkov navodi da je "neprihvatljivo" da se pokuša ekonomsko "davljenje" Sjeverne Koreje i da sankcije neće riješiti problem, prenosi Rojters
1 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2017. 06:43h

U Njujorku vanredna sjednica Saveta bezbjednosti zbog Sjeverne Koreje i njenog testiranja interkontinentalne balističke rakete. Sjedinjene Države će predložiti novu rezoluciju o uvođenju sankcija Pjongjangu, ali su i upozorile da su spremne da upotrijebe sve mogućnosti, pa i vojnu silu. Rusija i Kina izjasnile su se protiv sankcija i vojne intervencije.

Zamjenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vladimir Safronkov i kineski ambasador Liu Đeji izjavili su pred Savjetom bezbjednosti UN da vojna intervencija nije opcija u situaciji sa Sjevernom Korejom, koja je lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu.

"Mogućnost vojne intervencije da bi se riješili problemi Korejskog poluostrva trebalo bi da se izbjegnu", rekao je Safronkov, dodavši da podržava ideju da Sjeverna i Južna Koreja pokrenu dijalog i konsultacije.

On navodi da je "neprihvatljivo" da se pokuša ekonomsko "davljenje" Sjeverne Koreje i da sankcije neće riješiti problem, prenosi Rojters.

Kineski ambasador Liu rekao je pred savjetom da vojna akcija "nije opcija", dodavši da je Kina oduvijek bila protiv haosa i konflikta na Korejskom poluostrvu, navodi agencija AFP.

"Potrebna je spremnost za bezuslovni dijalog i aktivno djelovanje na smanjenju napetosti. Kina je uvijek insistirala na denuklearizaciji Korejskog poluostrva i očuvanju mira i stabilnost u tom regionu", rekao je Liu.

Za Ameriku je nedavno lansiranje projektila oštra vojna eskalacija na Korejskom poluostrvu i zbog toga prijeti uvođenjem novih trgovinskih sankcija. Vašington se zalaže za jasan međunarodni odgovor u skladu sa proporcijama najnovijeg poteza Sjeverne Koreje.

"Narednih dana predložićemo Savjetu novu rezoluciju o Sjevernoj Koreji. Ako budemo ujedinjeni, međunarodna zajednica biće u prilici da prekine dotok čvrste valute Sjevernoj Koreji. Tim novcem se finansira nuklearni program te zemlje. Ona prijeti ne samo Americi i našim saveznicima, već svim zemljama regiona. Akcije te države zatvaraju mogućnosti za diplomatsko rješenje krize", istakla je Niki Hejli, ambasadorka SAD pri UN.

Zemlje Zapadne Evrope su takođe kritikovale nedavni potez Pjongjanga i zatražile usvajanje nove rezolucije sa pooštravanjem kaznenih mjera protiv Sjeverne Koreje.

"Sankcije nisu same sebi cilj, ali kada se naše poruke, apeli i upozorenja stalno, namjerno ignorišu, sistematski, potreban je odlučni, zajednički odgovor", istakao je Fransoa Delatr, ambasador Francuske u UN.

O potezu Sjeverne Koreje razgovarali su i ministri odbrane Sjedinjenih Država i Japana koji su istakli da je to testiranje bila neprihvatljiva provokacija. Amerika je ponovila da je posvećena odbrani svog saveznika na Dalekom istoku, Japana.

Bonus video: