Vašington potvrdio da je Pjongjang testirao interkontinentalnu raketu

Agencija KCNA prenijela je da juče ispaljena raketa koja je pala u Japansko more, može da nosi "veliku nuklearnu bojevu glavu"
2 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2017. 06:34h

Američke vlasti potvrdile su kasno sinoć da je Sjeverna Koreja sprovela prvo testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) osuđujući novu prijetnju vlasti Pjongjanga.

Lansiranje rakete Hvasong 14 sprovedeno je u utorak na američki državni praznik, Dan nezavisnosti i testiranje je lično nadgledao lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un rekavši da je to "poklon za ološe Amerikance", javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Američka vojska prvobitno je saopštila da je u pitanju raketa srednjeg dometa, ali su vlasti SAD kasnije potvrdile da je testirana raketa ICBM.

"SAD žestoko osuđuju testiranje interkontinentalne balističke rakete", izjavio je šef američke diplomatije Reks Tilerson i dodao da proba rakete ICBM prestavlja novu prijetnju prema SAD, njenim savjetnicima, regionu i cijelom svijetu.

Agencija KCNA prenijela je da juče ispaljena raketa koja je pala u Japansko more, može da nosi "veliku nuklearnu bojevu glavu".

Stručnjaci sumnjaju da Sjeverna Koreja posjeduje rakete koje mogu da nose takve bojeve glave ali priznaju da je ta zemlja učinila veliki napredak u razvoju svog nuklearnog i balističkog programa od dolaska Kim Džong-una na vlasti krajem 2011. godine.

Savjet bezbjenosti UN danas poslije podne bi trebalo da održi hitan sastanak na zahtjev SAD.

Sjeverna Koreja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

Nuklearni i balistički program te zemlje zabranjen je ranijim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

Bonus video: