Ubijena četiri Palestinca, više od 100 ranjenih na granici Gaze i Izraela

Na izraelske vojnike s druge strane granične ograde bacane su granate, cijevne bombe i puštani zmajevi sa zapaljivim materijalom
70 pregleda 0 komentar(a)
Gaza, protest, Foto: Reuters
Gaza, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2018. 18:58h

Najmanje četiri Palestinca su danas ubijena, a više od 100 ih je ranjeno izraelskom vatrom, tokom masovnih protesta kraj granične ograde između pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Na granici pojasa Gaze i Izraela svakog petka od 30. marta održavaju se masovne demonstracije Palestinaca protiv izraelske blokade Gaze koja traje od 2007. godine, a zahtijevaju i pravo na povratak Palestinaca izbjeglih sa teritorije današnjeg Izraela u ratu 1948. godine.

Ministarstvo je saopštilo da je na današnjim protestima, na kojima su učestvovale hiljade ljudi, ukupno povrijeđeno više od 600 Palestinaca, prenosi Asošiejted pres.

Među ubijenim demonstrantima je jedan dječak, a među više od 100 ranjenih vatrenim oružjem je i fotograf agencije Frans pres, naveli su palestinski zvaničnici.

Palestinci su na izraelske vojnike s druge strane granične ograde bacali kamenice i puštali zmajeve sa zapaljivim materijalom, i kotrljali zapaljene gume.

Izrael tvrdi da lideri vladajućeg palestinskog Hamasa koriste proteste da bi izvodili napade.

Izraelska vojska je saopštila da se danas do 17.00 po loklanom vremenu oko 10.000 ljudi okupilo na pet lokacija da protestuje.

Izrael je očekivao da današnji protest bude masovan kao demonstracije 14. maja, na dan otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, kada je poginulo više od 60 Palestinaca, navode izraelski mediji.

Neki palestinski demonstranti nosili su danas prugastu odjeću tokom demonstracija na granici pojasa Gaze i Izraela nalik na onu koji su morali da obuku zatočenici nacističkih logora u Drugom svjetskom ratu.

"Želimo da podsjetimo svijet da izraelski okupator čini iste masakre koje su počinili nacisti", rekao je Ahmed Abu Artima za AP.

Izraelski mediji navode riječi organizatora protesta da je to takođe poruka da Palestinci nisu odgovorni za holokaust, ali da plaćaju cijenu za to.

Nacisti i njihovi saradnici ubili su šest miliona Jevreja u holokaustu Drugom svjetskom ratu.

Poricanje, umanjivanje obima i ismijavanje holokausta prisutno je u arapskom svijetu.

Cilj protesta koji se počev od 30. marta danas održavaju 11. put protiv izraelske i egipatske blokade, je da se svijetu pokaže da Izraelci čine zločine protiv palestinskog naroda i prolivaju njihovu krv.

U protestima je do sada poginulo oko 120 Palestinaca, a na hiljade ih je ranjeno.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je danas ranjeno 386 Palestinaca, uključujući njih 70 bojevom municijom.

Petoro je u ozbiljnom stanju, kako je navedeno. Palestinci protestuju i za pravo na povratak na sadašnju izraelsku teritoriju, a proteste organizuje Hamas, islamska ekstremistička organizacija koja vlada pojasom Gaze.

Glavni lider Hamasa Ismail Hanije obišao je demonstrante tokom današnjih protesta koji se poklapaju sa Danom Jerusalima uvedenom u Iranu poslije Islamske revolucije 1979. godine.

To je protest protiv izraelske vladavine Svetim gradom. Protesti povodom Dana Jerusalima održani su danas u Iranu, Siriji, Iraku i Pakistanu.

Galerija

Bonus video: