LIDER SJEVERNE KOREJE LUKSUZNO ŽIVI

Odakle Kim Džong-Unu jahta, mercedes...: "Kasica prasica" se puni prodajom oružja, droge...

"Sjeverna Koreja će prodati bilo šta bilo kome, sve dok plaćaju", rekao je na panelu sponzorisanim od Fondacije za odbranu demokratija bivši zamjenik direktora Ministarstva finansija SAD Antoni Ruđero
62 pregleda 11 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 21:36h

Kada je lider Sjeverne Koreje Kim Džong-Un marta prošle godine upozorio svoje građane da se spreme na moguću masovnu glad i ekonomske poteškoće, niko nije očekivao da će kupiti bijelu jahtu, skupa pića i opremu za skijalište, ocjenjuju američki mediji.

Postavlja se pitanje na koji način Kim Džong-Un nastavlja da živi svoj život luksuza, paradirajući u najnovijoj limuzini njemačkog proizvođača Mercedesa, uprkos međunarodnim sankcijama, navodi Si-en-en.

Sjeverna Koreja je, prema izvještaju Ujedinjenih nacija, 2012. godine kupila 645,8 miliona dolara luksuznih dobara. Da bi se ta brojka stavila u kontekst, potrebno je izbliza pogledati ekonomiju Sjeverne Koreje.

Ukupan uvoz Sjeverne Koreje 2015. godine iznosio je 3,47 milijardi dolara, ali ukoliko se Kina, najveći trgovinski partner Pjongjanga, izbaci iz jednačine ispada da je Sjeverna Koreja potrošila više novca kupujući luksuzna dobra nego što je potrošila na nelegalan uvoz iz ostatka svijeta, sudeći prema podacima UN.

Stručnjaci kažu da se kupovina obavlja iz lične "kasice prasice" Kim Džong-Una, koja se dopunjava nelegalnim aktivnostima Sjeverne Koreje širom svijeta. Sjever je optužen za hakovanje banaka, prodaju oružja i droge, falsifikovanje novca, a čak i za trgovinu egzotičnim i ugroženim životinjama. Za takve aktivnosti, vjeruje se da su profiti u stotinama miliona dolara, navodi Si-en-en.

Uz pomoć tog novca, finansira se nuklearni i raketni program Sjeverne Koreje, za koji ta država smatra da je neophodan kako bi se odupreo naporima SAD za promjenom režima, kažu stručnjaci. Uprkos sankcijama, nuklearni program Sjeverne Koreje napreduje munjevito i Pjongjang je uporno odolijevao pokušajima SAD za denuklearizaciju, dodaje američka televizija.

Praktično je nemoguće precizno definisati koliku sumu novca Sjeverna Koreja dobija od nelegalnih aktivnosti, ali je kongresni izvještaj 2008. godine procijenio sumu na otprilike 500 miliona do milijardu dolara godišnjeg profita.

"Sjeverna Koreja će prodati bilo šta bilo kome, sve dok plaćaju", rekao je na panelu sponzorisanim od Fondacije za odbranu demokratija bivši zamjenik direktora Ministarstva finansija SAD Antoni Ruđero.

Povrh toga, sjevernokorejske diplomate širom svijeta su optužene da koriste svoje diplomatske privilegije kako bi krijumčarili zlato i oružje, navodi Si-en-en.

UN kaže da je osoblje ambasada veoma korisno Sjevernoj Koreji, jer mogu da diplomatijom sakriju nelegalne aktivnosti.