Rohani: Iran želi da produbi veze s Katarom

"Iran želi i dalje da razvija odnose s Katarom", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s katarskim šeikom Tamimom ben Hamadom Al Tanijem, kojem je čestitao Ramazanski Bajram
1 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2017. 18:26h

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da Iran želi da produbi svoje odnose s Katarom i osudio blokadu prema toj zemlji koje su nametnule Saudijska Arabija i njeni saveznici.

"Iran želi i dalje da razvija odnose s Katarom", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s katarskim šeikom Tamimom ben Hamadom Al Tanijem, kojem je čestitao Ramazanski Bajram.

Rohani je rekao da je Iran "s narodom Katara". "Vjerujemo da pritisak, prijetnje i sankcije nisu dobri za rješavanje bilo kakvog problema između zemalja u regionu", dodao je iranski predsjednik.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein postavili su u petak Kataru 13 zahtjeva koje mora da ispuni u roku od deset dana ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije uvedene prije dvije sedmice zbog navodnog finansiranja terorizma.

Među tim zahtjevima su gašenje televizije Al Džazira, zatvaranje turske vojne baze u Kataru i smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa s Iranom, uz poštovanje sankcija koje su SAD uvele Iranu.

Od Katara se traži i da prestane da finansira sve ekstremističke grupe koje su SAD označile kao terorističke, uključujući Islamsku državu, Muslimansko bratstvo, libanski Hezbolah i ogranak Al Kaide u Siriji, nekada poznat kao Nusra front.

Katar je te zahtjeve odbacio kao "nerazumne".

Bonus video: