Tramp: Iranu ne smije biti dozvoljeno da ima nuklearno oružje

Tramp je kazao i da vjeruje u sastanke, navodeći koristi od nedavnih samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2018. 19:52h

Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je danas da Iranu "nikada ne smije biti dozvoljeno" da posjeduje nuklearno oružje.

Na konferenciji za novinare s italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom u Bijeloj kući, Tramp je rekao da bi se "svakako sreo" s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem ako bi iranski lider bio spreman za taj susret, prenosi Asošiejted pres.

Američki lider je dodao da bi se s Rohanijem sastao "bez preduslova".

Tramp je kazao i da vjeruje u sastanke, navodeći koristi od nedavnih samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

On je prethonih nedjelja svu pažnju usmjerio na prijetnju koju predstavlja Iran, stavljajući Sjevernu Koreju u drugi plan. Tramp je prije sedam dana upozorio Rohanija da će se zbog prijetnji Vašingtonu suočiti s užasnim posljedicama "kakve je malo ko u istoriji doživio".

SAD su u maju napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine, i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu.

Vašington je obećao da će pooštravati sankcije Iranu dok on ne promijeni politiku na Bliskom istoku, što uključuje i uskraćivanje podrške ekstremističkim grupama u tom regionu.

Bonus video: