Rusi pokušali da uđu u izborne sisteme 21 savezne države

Rusko miješanje u unutrašnja pitanja SAD tema je aktualne istrage čiji se fokus prebacio i na moguću vezu kampanje predsjednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika
9 komentar(a)
SAD izbori, Foto: Reuters
SAD izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2017. 19:56h

Zvaničnica američkog ministarstva državne bezbjednosti saopštila je da su Rusi u sedmicama uoči predsjedničkih izbora u novembru prošle godine pokušali da napadnu 21 od 50 saveznih država.

"Ustanovili smo da su sajber napadači ruske vlade potencijalno napali internet mreže povezane sa izborima u 21 saveznoj državi", istakla je Žanet Manfra, zamjenik sekretara odjeljenja za bezbjednost i komunikacije.

Pokušaji napada dogodili su se nakon navodnog ruskog hakovanja elektronsle pošte Demokratske stranke, a američke obavještajne agencije tvrde da je to bio dio šireg pokušaja uticaja na američke izbore.

Rusko miješanje u unutrašnja pitanja SAD tema je aktualne istrage čiji se fokus prebacio i na moguću vezu kampanje predsjednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika, prenose svjetske agencije.

Kako prenose mediji pretpostavlja se da su hakeri tražili nedostatke u sistemu, slično kao što lopovi prolaze ulicom da vide ko nije kod kuće, piše dpa.

"Manji broj sistema je uspješno iskorišćen, kao da je neko obio bravu, ali nije uspio da uđe”, otkrila je Manfra.

"Mali broj mreža je probijen. Prošli su kroz vrata", zaključila je zamjenik sekretara, odbivši da otkrije detalje o tome koje su savezne države u pitanju.

Napadi nisu uticali ni na jedan sistem brojanja glasova.

Bonus video: