SAD ostaju otvorene za razgovor s Rusijom

Uprkos tenzijama u odnosima SAD i Rusije, Bijela kuća razmatra zakazivanje sastanka Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na marginama samita grupe G20 u julu
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2017. 18:55h

Sjedinjene Američke Države (SAD) izrazile su žaljenje zbog odluke Rusije da odustane od razgovora o preprekama u američko-ruskim odnosima.

Portparolka Stejt departmenta Heder Noert (Heather Nauert) rekla je da SAD ostaju otvorene za razgovor s Rusijom uprkos njenoj odluci da otkaže razgovor zamjenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova sa zamjenikom američkog državnog sekretara Tomasom Šenonom.

Rusija je ranije danas saopštila da razgovor, zakazan za petak, otkazuje zbog novog paketa sankcija koje su SAD juče uvele Rusiji. Rjabkov je rekao da "situacija nije pogodna za održavanje runde dijaloga".

Noert je kazala da te sankcije "nisu došle niotkuda" i da Rusija zna šta treba da učini da bi one bile ukinute.

Ona je dodala da će sankcije ostati na snazi dok Rusija ne promijeni odnos prema Ukrajini i ne okonča okupaciju Krima.

Noert je rekla da je poslednji paket sankcija osmišljen tako da "osujeti pokušaje zaobilaženja sankcija (SAD)".

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa saopštila je u utorak da je uvela sankcije protiv 38 pojedinaca i kompanija u Rusiji zbog ruskih aktivnosti u Ukrajini.

Uprkos tenzijama u odnosima SAD i Rusije, Bijela kuća razmatra zakazivanje sastanka Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na marginama samita grupe G20 u julu.

Bonus video: