Zaoštravanje u Siriji: Rusija poručila da će im meta biti sve letjelice iznad njihovog područja

Vojska je navela da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države
0 komentar(a)
F/a-18E super hornet, Foto: Reuters
F/a-18E super hornet, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2017. 12:49h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će smatrati metom “svaki leteći objekat” iznad Sirije u oblastima te zemlje gdje su operativne njene vazduhoplovne snage.

Ministarstvo je istaklo i da suspenduje saradnju sa SAD u okviru memoranduma o sprječavanju incidenata na nebu iznad Sirije.

Koalicione snage, predvođene SAD, oborile su juče sirijski vojni avion kod Rake, saopštila je sirijska vojska.

Vojska je navela da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

Ovo saopštenje vojske objavljeno je na sirijskoj državnoj televiziji, a u njemu se navodi da se avion srušio i da je pilot nestao.

Dodaje se i da se incident dogodio u popodnevnim satima, prenio je Rojters.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov osudio je danas američko obaranje sirijskog borbenog aviona, navodeći da je to "čin agresije".

Rjabkov je rekao da obaranje sirijskog aviona može da se izjednači sa "pomaganjem teroristima protiv kojih se bore SAD", prenijele su ruske agencije.

"Šta je ovo ako nije u pitanju čin agresije", upitao je ruski zvaničnik.

Koalicija: Američki avion oborio sirijsku letjelicu

Američki borbeni avion oborio je danas letjelicu sirijskih snaga pošto je ona bombardovala snage koje se bore protiv Islamske države na sjeveru Sirije, saopštila je koalicija predvođena SAD.

"Avion sirijskih režimskih snaga 'SU-22' izbacio je u 18.43 sata bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki 'F-18E super hornet' ga je odmah oborio", navodi se u saopštenju združenih snaga.

Kako se navodi, dva sata ranije snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Dža'Din, južno od Tabka.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su protjerani iz grada, prenijela je agencija AFP.

"Letjelica koalicije je potom zaustavila proboj prorežimskih snaga upotrebom sile", kaže se u saopštenju.

Prvi sukobi sirijskih snaga i snaga koje podržavaju SAD

U Siriji su večeras izbili sukobi između vojnih snaga sirijske vlade i pripadnika alijanse kurdskih i arapskih boraca, koju podržavaju SAD, saopštila je danas Opservatorija za ljudska prava.

Kako prenosi AFP, ovo je prvi put da sukobi izbiju između te dvije grupe boraca.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da su sukobi izbili u dva sela na oko 40 kilometara južno od grada Rake, nakon što je sirijska vojska optužila koalicione snage, predvođene SAD, da su oborili jedan od njihovih aviona.

Bonus video: