Rusija: Lider Islamske države ubijen u Raki

Kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane, meta vazdušnog napada bio je sastanak lidera Islamske države
20 komentar(a)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Beta
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Beta
Ažurirano: 16.06.2017. 09:33h

Lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je prošlog mjeseca u vazdušnom napadu u blizini Rake, saopštili su iz ruskog Ministarstva odbrane. Američki zvaničnici su za AP naveli da ne mogu da daju potvrdu da je al-Bagdadi ubijen.

Kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane, meta vazdušnog napada bio je sastanak lidera Islamske države, a izveden je 28. maja.

"Prema izvorima koji su provjereni, Abu Bakr al-Bagdadi, koji je ubijen u napadu, prisustvovao je sastanku", saopšteno je iz ministarstva, prenosi RIA.

Al-Bagdadi je, prema zvaničnim izvorima iračke vlade, rođen u Samari 1971. godine.

Navodno se pridružio snagama 2003. godine, nakon invazije na Irak, a neko vrijeme je proveo u zatvoru.

Vođu Islamske države mediji su do sada nekoliko puta sahranjivali, trovali i hapsili. Samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije daje Al Bagdadi najprije otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vijest i da je uhapšen. Svaka od tih informacija, međutim, ispostavila se kao netačna. Al Bagdadi je postao najtraženiji terorista na svijetu i za njega je američki Stejt departmen ponudio najveću nagradu ikada ponuđenu u te svrhe. Vjeruje se da mu je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri, ali ni to nikada nije potvrđeno. Abu Bakr al-Bagdadi, je kao šef sunitskog islamističkog pokreta Islamske države Iraka i Levanta ISIL 2014. pozvao muslimane da emigriraju na teritoriju koju ISIL drži pod kontrolom kako bi pomogli izgradnji "Islamske države". Devetnaestominutni audio snimak uslijedio je dva dana pošto je ISIL proglasio kalifat na teritortiji koju kontroliše, a al-Bagdadija za kalifa, kome svi muslimani svijeta treba da iskažu odanost, prenosi AP. U jednoj od rijetkih poruka koje je direktno uputio, al-Bagdadi je tada naročito apelovao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom - sudije, ljekare, inženjere, kao i one s iskustvom u vojsci i administraciji. Šef ISIL-a je takođe tada apelovao na džihadiste da pojačaju borbu tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Bonus video: