UN: Migranti porodicama šalju milijarde dolara više nego prije 10 godina

Doznake koje su slali migranti povećale su se, prema izvještaju, u gotovo svim djelovima svijeta, ali je veliki rast od 87 odsto zabilježen u Aziji
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2017. 10:16h

Migranti šalju u svoje otadžbine milijarde dolara više nego što su slali prije 10 godina, a stopa rasta novčanih pošiljki gotovo je dvostruko veća nego povećanje migracije, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija. Količina doznaka je od 2007. do 2016. porasla za 51 odsto, dok se migracija u istom periodu povećala za 28 odsto, a broj stanovnika u zemljama porijekla migranata za 13 odsto. Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), agencija koja se bori protiv siromaštva u seoskim područjima, naveo je u izvještaju da više od 200 miliona migrantskih radnika pomaže, kako se procjenjuje, 800 miliona članova porodica širom svijeta. Rast doznaka povećavao se u prosjeku za 4,2 odsto godišnje, sa 296 milijardi dolara 2007. na 445 milijardi dolara 2016. godine. U izvještaju se predviđa i da će ove godine milijardu ljudi, svaka sedma osoba na svijetu, biti uključeno bilo u slanje ili primanje više od 450 milijardi dolara u doznakama. Prema procjeni istraživanja, od 2015. do 2030. godine biće poslato 6.500 milijardi dolara u zemlje s niskim i srednjim primanjima. Fond je saopštio da su nalazi zasnovani na seriji istraživanja i studija i analizi podataka Svjetske banke. Ovo je prvi izvještaj Fonda o desetogodišnjem trendu migracija i doznaka. Doznake koje su slali migranti povećale su se, prema izvještaju, u gotovo svim djelovima svijeta, ali je veliki rast od 87 odsto zabilježen u Aziji. Više od 100 zemalja svake godine prima više od 100 miliona dolara u doznakama, a na vrhu liste su Kina, Indija, Filipini, Meksiko i Pakistan. Najviše novca šalje se iz SAD, Saudijske Arabije, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Kuvajta, Francuske, Katara, Velike Britanije i Italije. Predsjednik IFAD-a Gilbert Hungbo istakao je važnost uticaja na živote porodica i drugih koji dobijaju novac. "Mali iznosi od 200 ili 300 dolara koji svaki migrant šalje kući čine oko 60 odsto prihoda porodičnog domaćinstva i to čini ogromnu razliku u njihovim životima i zajednicama u kojima žive", rekao je Hungbo.

Glavni autor izvještaja Pedro de Vaskonselos izjavio je da je oko 40 odsto doznaka, 200 milijardi dolara, poslato u seoska područja u kojima živi većina siromašnih. "Ovaj novac se troši na hranu, zdravstvene usluge, bolje obrazovanje i poboljšanje smeštaja ", rekao je Vaskonselos.

Bonus video: