SVJEDOČO PRED ODBOROM SENATA

Tilerson: Pogoršavaju se odnosi SAD-Rusija

U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata Tilerson je rekao da razgovori s Moskvom o stabilizaciji sukoba sa Sirijom napreduju ali je suviše rano da se kaže da li će oni uroditi plodom
1 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2017. 16:55h

Državni sekretar SAD Reks Tilerson rekao je danas da su odnosi SAD s Rusijom na najnižem nivou i da se dalje pogoršavaju.

U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata Tilerson je rekao da razgovori s Moskvom o stabilizaciji sukoba sa Sirijom napreduju ali je suviše rano da se kaže da li će oni uroditi plodom.

Tilerson je govorio pred Senatom u trenutku kada taj gornji dom američkog Kongresa razmatra paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na miješanje Moskve u predsjedničke izbore 2016. godine i na njenu agresiju u drugim djelovima svijeta, uključujući Siriju i Ukrajinu.

Tilerson je rekao da on još razmatra taj paket sankcija. On je rekao da je važno da postoji fleksibilnost da se pojača pritisak na Rusiju ako bude potrebno, ali je dodao i da ne želi da obećavajući kanali komunikacije budu unaprijed zatvoreni.

Republikanci i demokrate u Senatu dogovorili su se o novom paketu sankcija Rusiji, u vrijeme kada traje istraga o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Glavni predstavnici u dva odbora, za bankarstvo i spoljne poslove objavili su kasno sinoć da je postignut taj dogovor.

Prema dogovorenom predlogu bilo bi potrebno preispitivanje Kongresa ako predsjednik pokuša da ublaži ili ukine sadašnje sankcije. Takođe se traži jačanje postojećih sankcija i uvođenje novih prema korumpiranim pojedincima i kompanijama u Rusiji koje su uključene u kršenja ljudskih prava ili koje isporučuju oružje vladi sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Kazne bi takođe bile određene onima odgovornim za malicioznu sajber aktivnost u ime ruske vlade.

Preporučujemo za Vas