Ubijen vođa Islamske države?

El Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim el Badri, prvi put se pojavio u javnosti u julu 2014. godine, kada je u džamiji u Mosulu, koji je zauzela Islamska država, najavio formiranje “islamskog kalifata” na Bliskom istoku
65 pregleda 2 komentar(a)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Reuters
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2017. 15:28h

Vođa terorističke grupe Islamska država Abu Bakr el Bagdadi vjerovatno je likvidiran tokom vazdušnog napada na sirijski grad Raku, piše “Dejli mejl“, pozivajući se na sirijsku televiziju.

Prema navodima lista, sajt povezan sa islamistima “Amak” još nije objavio nikakvu potvrdu tog saopštenja.

El Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim el Badri, prvi put se pojavio u javnosti u julu 2014. godine, kada je u džamiji u Mosulu, koji je zauzela Islamska država, najavio formiranje “islamskog kalifata” na Bliskom istoku.

Od tada su mediji više puta objavljivali informacije o njegovoj smrti, ali ona nikada nije bila potvrđena.

Posljednji put, da je Bagdadi ubijen saopšteno je u februaru ove godine, ali su se ti navodi ispostavili kao netačni.

Osim toga, u aprilu su se pojavile informacije da su vođu zloglasne terorističke organizacije uhapsili Rusi u Siriji, tokom pokušaja bjekstva iz Mosula. Međutim, te informacije su demantovali iz iračkog Ministarstva odbrane.

Bagdadi je čovjek čija je glava ucijenjena na 10 miliona dolara.

Godine 2005. zarobile su ga američke snage, a nakon što je pušten na slobodu preuzeo je čelo ogranka Al Kaide u Iraku. Tačnije, zamijenio je tadašnjeg lidera Abu Omara al-Bagdadija, koji je ubijen u akciji koju su vodili Amerikanci.

Put Abu Bakra el Bagdadija do halife u Islamskoj državi najbolje se može shvatiti u svjetlu cijepanja Al Kaide u Iraku. 2013. godine je otvoreno prkosio glavnom lideru Al Kaide Ajmanu al-Zavahiriju kada je udružio snage sa Jabhat al-Nusrom, sirijskim ogrankom Al Kaide.

Bonus video: