Kažnjen novinar koji je napisao da je supruga izbacila Netanjahua iz automobila

Novinar Sarna je danas rekao da je presuda "očekivana u ova mračna vremena", obećavši da će se boriti protiv tužbi smišljenih da ućutkaju detalje o Netanjahuovoj bezbjednosti i da ućutkaju sve kritike
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Sara Netanjah, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Sara Netanjah, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2017. 08:29h

Novinar koji je tvrdio da je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua izbacila iz automobila njegova supruga Sara moraće da plati tom bračnom paru odštetu za klevetu.

Sud u Tel Avivu je danas presudio da novinar tiražnog Jediot ahronota Igal Sarna mora da plati Netanjahuovima 32.500 dolara na ime odštete. Netanjahuovi su tužili Sarnu i tražili odštetu od 76.500 dolara pošto je napisao na svom Fejsbuk nalogu da je Sara Netanjahu jednom izbacila svog supruga iz automobila tokom vožnje na autoputu Tel Aviv - Jerusalim.

Netanjahu je u martu u sudu porekao da se to ikada desilo, podsjećaju izraelski mediji.

"Sve što je Sarna rekao je laž, to se nije desilo", rekao je premijer.

Sudija Azarija Alkalaj je presudio da nije dokazano da su se događaji koje je Sarna opisao desili, a takođe je kritikovao stil njegovih Fejsbuk postova, rekavši da su pisani "ostrašćenim stilom smišljenim da preuveličaju priču i dramatizuju je, izražavajući prezir prema tužiocima". On je, međutim, presudio da ti postovi nisu kleveta u najekstremnijem smislu.

Novinar Sarna je danas rekao da je presuda "očekivana u ova mračna vremena", obećavši da će se boriti protiv tužbi smišljenih da ućutkaju detalje o Netanjahuovoj bezbjednosti i da ućutkaju sve kritike.

On je u martu napisao da je "to dio života" kada "premijerov veliki konvoj vozila staje u noći (to se desilo) četiri crna vozila i puno bezbjednjaka, čuvara i kola, i ne baš tako mlad čovjek je isteran uz povike u tminu na Ruti 1, jer jedna žena ne želi da on ostane s njom u vozilu".

Sarna je rekao da je to ponašanje ismijavanje sve bezbjednosti i zapravo čitave zemlje. Dva dana kasnije on je ostavio fotošopiranu fotografiju Netanjahua kako stopira kraj puta uz potpis "U Ba El Vadu kraj Rute jedan sićušni tiranin čeka na vožnju, neko ga prima".

Netanjahu je tužio Sarnu za oba posta. Novinar je rekao da je za taj incident saznao od poznanika kome je to ispričao bezbjednjak u Netanjahuovoj službi. Takođe mu je rečeno da su se slični incidenti i ranije dešavali. Sarna je najprije namjeravao da pozove šefa službe bezbjednosti da svjedoči u sudu, ali se predomislio jer je shvatio da on neće sarađivati. Netanjahu je svjedočeći rekao da svi koji znaju nešto o bezbjednosti konvoja znaju takođe da se tako nešto ne može desiti.

Sudija je odbacio tvrdnje novinara da su postovi bili legitimni izraz mišljenja i kritike, zaštićeni slobodom govora.

Takođe je objasnio da nema spora oko toga da tužioci kao ljudi izloženi očima javnosti moraju imati veću toleranciju prema kritikama nego drugi, ali je dodao da Sarnini postovi nisu mišljenje nego iznošenje činjenica.

Takođe je odbacio tvrdnju novinara da je tužba za klevetu imala za cilj da ga ućutka kao kritičara premijera. On se tih kritika nije ustezao već ga je kritikovao ponekad "direktno, cinički i oštrim tonovima", rekao je sudija.

Bonus video: