Šta se pričalo na sastancima: Ko laže - Tramp ili Komi?

Kada se govori o tome šta se tačno dogodilo na privatnim sastancima i telefonskim razgovorima njih dvojice (pretpostavljajući da ne postoje tajni snimci), tu je Komijeva riječ protiv Trampove. Ali čija riječ je kredibilnija?
53 pregleda 3 komentar(a)
Donald Tramp, Džejms Komi, Foto: Reuters
Donald Tramp, Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2017. 09:25h

Američki predsjednik Donald Tramp i bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi ispričali su drugačije verzije o njihovim sastancima prije nego što je Komi dobio otkaz, piše Haftington post.

Komi je svoju verziju u četvrtak izložio svjedočeći pred Senatom, govoreći o detaljima istrage o ruskoj umiješanosti u predsjedničke izbore i Trampovoj želji da FBI prekine istragu protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina.

Komijevo svjedočenje pokazuje da je Tramp pokušao da se umiješa u istragu FBI, tražeći od bivšeg direktora FBI "lojalnost", piše Haftingon post.

Tramp, njegov advokat, kao i njegovi bliski sasradnici, demantovali su ove tvrdnje.

Kada se govori o tome šta se tačno dogodilo na privatnim sastancima i telefonskim razgovorima njih dvojice (pretpostavljajući da ne postoje tajni snimci), tu je Komijeva riječ protiv Trampove. Ali čija riječ je kredibilnija? pita "Hafington post".

Postoji, kako navodi ovaj američki medij, nekoliko tačaka u kojima se Tramp i Komi razilaze.

Komi je naveo da je u toku večere održane 27. januara, Tramp rekao: "Treba mi lojalnost, očekujem lojalnost".

Trampov advokat Mark Kasovic je naveo da Tramp "to nikada nije tražio".

U maju u intrevjuu za NBC, Tramp je tvrdio da se sastanak u januaru održao jer je "Komi želio večeru" sa predsjednikom.

Komi je pred Senatom naveo da je Tramp bio taj koji ga je pozvao u Bijelu kuću.

Komi, državni tužilac Džef Sešns i još neki zvaničnici prisustvovali su brifingu u Bijeloj kući 14. februara. Prema Komijevim riječima, Tramp je zatražio da razgovara sa njim nasamo nakon brifinga, i u toku razgovora mu rekao da se "nada da može da to ostavi", misleći na istragu protiv Flina. Tramp je ovo demantovao.

Nakon što je Tramp otpustio Komija 9. maja, zvaničnici iz Trampove administracije tvrdili su da je FBI izgubio povjerenje u svog direktora. Komi je naveo da su to "laži, prosto i jednostavno".

Tramp je demantovao tvrdnje da se Rusija umiješala u predsjedničke izbore održane prošle godine, govoreći da je riječ o "lažnim vijestima".

U toku saslušanja, Komi je naveo da "nema sumnje" da se to dogodilo.

I kao što je i senator Martin Hajnrih naveo u toku saslušanja, dosta ovoga se svodi na to "kome bi trebalo vjerovati".

Komi, koji je postavljen na mjesto direktora FBI 2013. godine proveo je dobar dio svoje karijere u pravosuđu. I dok je većinu vremena bio registrovan kao republikanac, služio je predsjednike iz obje partije (uključujući Bila Klintona i Džordža Buša mlađeg).

Mnogi stručnjaci poštovali su Komija i smatrali ga osobom od integriteta.

Najveća "mrlja" u njegovoj karijeri je zapravo ona koja se tiče istrage protiv Hilari Klinton. Kritike republikanaca uslijedile su kada je naveo da neće biti optužbi protiv nje zbog korišćenja privatnog e-mail servera dok je bila na mjestu državne sekretarke, a onda je samo nekoliko dana prije izbora naveo da bi FBI mogao ponovo da otvori istragu. Mnoge demokrate, uključujući i samu Klintonovu, djelimično su Komija okrivili za poraz na izborima.

Komi je naveo da je odluka njemu “nanijela bol“, ali da je želio da zaštiti ugled FBI.

"Gledajte, to je bilo užasno. Blago mi je muka kad pomislim da smo možda uticali na ishod izbora, ali iskreno, to ne bi promijenilo moju odluku", rekao je Komi.

Trampov kredibilitet, u međuvremenu, je veoma diskutabilan, piše "Hafington post".

Predsjednik i njegov tim su navodno više puta slagali, a ankete pokazuju da većina Amerikanaca nema baš mnogo povjerenja u Trampa kada je u pitanju miješanje Rusije u izbore. “Njegove laži kreću se od onih ne toliko bitnih stvari, kao što je ta da je mnogo više ljudi bilo na inauguraciji, do onih, potencijalno opasnih, kao što je ta da su milioni građana ilegalno glasali na izborima“, navodi se u tekstu. Tramp je tvrdio da je video snimak kako “hiljade muslimana“ u SAD slave napad 9/11, govorio je da ga je Barak Obama prisluškivao, a onda je doveo u pitanje i Obamino državljanstvo. Sada je na redu Rober Miler, bivši direktor FBI koji je postavljen za specijalnog savetnika kada je u pitanju mešanje Rusije u izbore, da odluči u koju verziju veruje

Bonus video: