Uznemirujući sadržaj: Irački vojnici muče osumnjičene za saradnju s Islamskom državom

Fotograf Ali Arkadi je pobjegao iz Iraka, uspijevajući da ponese i materijal koji dokazuje torturu, uprkos tome što iračka vlada tvrdi da nje nema.
4 komentar(a)
Mučenje, Irak, Foto: Screenshot (RT)
Mučenje, Irak, Foto: Screenshot (RT)
Ažurirano: 06.06.2017. 20:32h

Iračke snage koje vode borbu za oslobađanje Mosula od terorističke Islamske države (ID) koriste različite metode mučenja nad svojim zatvorenicima.

Kako prenosi "Raša tudej" (RT), fotograf Ali Arkadi zabilježio je kako se iračke snage bezbjednosti ophode prema onima za koje se sumnja da imaju veze sa terorizmom.

Fotografu "u kojeg su irački vojnici imali povjerenje" dozvoljeno je da prisustvuje"“saslušanjima" u kojima se zahtijeva od zatvorenika da priznaju svoje veze sa teroristima.

Na jednoj od fotografija, kako se navodi, vojnici muče muškarca čiji su sinovi optuženi da rade sa ID.

Na fotografiji se vidi kako su mu vezane ruke, ima povez preko očiju, a vojnik mu stavlja teret na leđa kako bi agoniju učinio većom.

Fotograf Ali Arkadi je inače pobjegao iz zemlje, uspijevajući da ponese i materijal koji dokazuje torturu, uprkos tome što iračka vlada tvrdi da nje nema.

Novinar RT Murad Gazdijev, koji je u Mosul putovao u martu, i sam je svjedok koliko su informacije iz Mosula cenzurisane.

"Jedna od najvećih i najsmrtonosnijih borbi 21. vijeka je takođe jedna od najcenzurisanijih i zataškavanih", rekao je on.

Bonus video: