SAD kritikovale prisustvo Venecuele u Savjetu UN za ljudska prava

"Biti članica Savjeta je privilegija i nijedna zemlja koja krši ljudska prava ne treba da ima mjesta za stolom ovog skupa", rekla je Hejlijeva
0 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2017. 19:01h

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli kritikovala je danas u Ženevi prisustvo u Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi nekih zemalja koje krše ljudska prava, pri čemu je izdvojila Venecuelu.

"Biti članica Savjeta je privilegija i nijedna zemlja koja krši ljudska prava ne treba da ima mjesta za stolom ovog skupa", rekla je Hejlijeva.

SAD su prethodnih mjeseci prijetile da će napustiti Savjet za koji kažu da je previše kritičan prema Izraelu.

Niki Hejli, koja je u Ženevu došla na otvaranje 35. zasjedanja Savjeta, rekla je da SAD pažljivo razmatraju svoje učešće u njemu i dodala da "SAD ne žele da napuste Savjet, nego da mu povrate legitimitet".

Vašington godinama zamjera Savjetu zato što je Izreal tema sedme tačke dnevnog reda svakog sastanka zbog "stanja ljudskih prava u Palestini i drugim okupiranim arapskim teritorijama", i jedina zemlja koja ima fiksnu tačku dnevnog reda koja se njom bavi. Izrael i SAD su više puta kritikovali "pristrasnost" Savjeta i bojkotovali zasjedanja.

Bonus video: