Intersept: Rusija pokušala da hakuje izborne sisteme u SAD

Hakovanje je usko povezano sa ruskom vojnoj obavještajnom službom GRU, naveo je Intersept i dodao da dokument NSA ne precizira da li su te piratske operacije na bilo koji način uticale na izborne rezultate
1 komentar(a)
Rusija, SAD, hakeri, Foto: Shutterstock
Rusija, SAD, hakeri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2017. 06:40h

Hakeri u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi pokušali su nekoliko puta da uđu u dokumente američkog izbornog sistema prije predsjedničkih izbora 2016. godine, prenijela je onlajn medijska kuća Intersept (Intercept) pozivajući se na povjerljivi dokument Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA).

Prema tom izvještaju u čiji je uvid imao Intersept, operacije piraterije su se tokom tri mjeseca do samog dana izbora 8. novembra 2016. odnosile na privatna preduzeća koja su imala spiskove birača.

Hakovanje je usko povezano sa ruskom vojnoj obavještajnom službom GRU, naveo je Intersept i dodao da dokument NSA ne precizira da li su te piratske operacije na bilo koji način uticale na izborne rezultate.

Američke obavještajne agencije su navele da navodno rusko hakovanje nije direktno uticalo na pobjedu republikanca Donalda Trampa ali je ugrozilo kampanju njegove demokratske protivnice Hilari Klinton.

Ruski predsjednik Vladimir Putin demantovao je optužbe o miješanju u izborni tok u SAD navodeći da hakeri mogu da intervenišu bilo gdje sa bilo kojeg kompjuterskog sistema.

To novo saznanje dolazi uoči svjedočenja bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija pred obavještajnim odborom Senata o navodnom ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD.

Tramp je u maju smijenio Komija, koji je vodio istragu o njegovim vezama s Rusijom.

Bonus video: