Erekat: I nakon pola vijeka, okupacija Palestine je sramota za međunarodni sistem

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije smatra da i nakon toliko godina postoji veliki broj država koji nastavlja da nagrađuje izraelsku okupaciju palestinske zemlje
104 pregleda 1 komentar(a)
Saeb Erekat, Foto: Reuters
Saeb Erekat, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 13:05h

I nakon pedeset godina otkako je napad Izraela rezultirao okupacijom 22% teritorije istorijske Palestine koja je preostala nakon 1948. godine, potpuno je jasno da ono što Izrael želi nije "privremena okupacija", smatra Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat.

Cilj Izraela je, kazao je Erekat, kolonijalna strategija koja ima za cilj da oduzme što je više moguće palestinske teritorije i prirodnih resursa, pritom prkoseći obavezama propisanim međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a, i ojačavajući svoju kolonijalnu politiku u posljednjih 50 godina.

"Za palestinski narod, obilježavanje 50. godišnjice okupacije znači obilježavanje 50 godina ugnjetavanja, potčinjavanja i svakodnevne kontrole svih aspekata ljudskog života. To znači 50 godina napada i agresije od strane okupacionih snaga i ilegalnih naseljenika na bespomoćne civile. U isto vrijeme, to znači i 50 godina izjava i međunarodnih rezolucija koje je Izrael, okupator, neprekidno kršio bez ikakve odgovornosti ili kazne," rekao je on.

Obilježavajući 50 godina, kazao je Generalni sekretar PLO, postoji veliki broj država koji nastavlja da nagrađuje izraelsku okupaciju palestinske zemlje:

"One trguju sa ilegalnim izraelskim naseljima, njihove kompanije profitiraju od izgradnje ilegalnih izraelskih naselja i uključene su u agendu ojačavanja veza sa Izraelom. U isto vrijeme, Tel Aviv nam sistematski uskraćuje osnovna prava, uključujući pravo na slobodu i samoopredjeljenje," kazao je on.

Davno je, smatra Erekat, bilo krajnje vrijeme da se implementiraju UNSC rezolucije, uključujući i rezoluciju 2334 koja se tiče ilegalnih izraelskih naselja.

"Takođe je davno bilo krajnje vrijeme da države koje nisu priznale Državu Palestinu sa granicama iz 1967. godine da to učine. Kako to da države koje osuđuju ilegalna naselja nastavljaju da trguju sa njima: Zahtijevamo potpunu zabranu na proizvode iz ilegalnih izraelskih naselja i pozivamo UN da što je prije moguće objave listu kompanija koje profitiraju od izraelske kolonijalne okupacije naše zemlje", dodao je Erekat.

Poziv za pravdu i preduzimanje akcije, navodi on, nije upućen samo međunarodnoj zajednici.

"Zahtijevamo od svakog člana međunarodne zajednice da se pridržava svojih zakonskih obaveza i prestane da podržava Izraelsku okupaciju: Ne želimo još 50 godina nekažnjivosti i saučešća sa sistematskim uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava našem narodu. Izraelska politika koja pokušava da uništi rješenje o dvije države neće naići na nestanak naših prava, već će naići na još veći otpor našeg naroda koji će čvrsto ostati na putu ka ostvarivanju svojih prava. Naš narod će pobijediti aparthejd," zaključio je Erekat.

Bonus video: