Tilerson: Kina ne može da izbjegne svoje međunarodne obaveze

Kinezi su izgradili nekoliko veštačkih ostrva u spornim teritorijalnim vodama Južnog kineskog mora, od kojih se neka mogu koristiti u vojne svrhe
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 09:14h

Kina ne može da izbjegne svoje međunarodne obaveze u Južnom kineskom moru i treba da se suoči s nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje, izjavio je danas u Sidneju šef američke diplomatije Reks Tilerson.

Američki državni sekretar, koji se nalazi na godišnjim bilateralnim sastancima u Australiji, izrazio je želju za održavanje konstruktivnih odnosa sa Kinom, ali uz ocjenu da vlasti u Pekingu moraju da "preuzmu svoj dio diplomatskog tereta".

"Podržavamo konstruktivne odnose, ali ne možemo Kini da dozvolimo da kao ekonomska sila deluje na militarizaciji ostrva u Južnom kineskom moru ili da ne radi dovoljno na rješavanju pitanja nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje", rekao je Tilserson.

Američki predsjednik Donald Tramp, koji je tokom kampanje kritikovao Kinu u oblasti tržišne ekonomije, okrenuo se Pekingu poslije stupanja na vlast u cilju neutralisanja nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje, čiji je glavni saveznik Kina.

Azijske zemlje su takođe zabrinute zbog kineskih teritorijalnih pretenzija.

Kina ima teritorijalne pretenzije na skoro cijelo Južnokinesko more, bogato ribom i drugim prirodnim resursima, što osporavaju druge države regiona - Filipini, Brunei, Malezija i Vijetnam.

Kinezi su izgradili nekoliko veštačkih ostrva u spornim teritorijalnim vodama Južnog kineskog mora, od kojih se neka mogu koristiti u vojne svrhe.

Bonus video: