Tilerson: Tramp će ostati angažovan na pitanju klime

Tilerson, koji je bio izvršni direktor multinacionalne naftne i gasne kompanije Ekson mobil (ExxonMobil), ranije se protivio izlasku SAD iz sporazuma o klimatskim promjenama
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 09:10h

Američki predsjednik Donald Tramp ostaće angažovan u rješavanju pitanja klimatskih promjena uprkos istupanju SAD iz međunarodnog sporazuma o klimi, izjavio je danas u Sidneju šef američke diplomatije Reks Tilerson.

Tramp je odlučio da SAD istupe iz sporazuma postignutim u Parizu u decembru 2015. godine jer smatra da "nije u ekonomskom interesu Amerikanaca".

"Predsjednik SAD je rekao da je spreman da pregovara u cilju da se postigne novi dogovor. To znači da tom problemu pridaje značaj i da želi da ostane angažovan", dodao je američki državni sekretar.

On je prošle nedjelje rekao da će SAD nastaviti svoje napore na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Tilerson, koji je bio izvršni direktor multinacionalne naftne i gasne kompanije Ekson mobil (ExxonMobil), ranije se protivio izlasku SAD iz sporazuma o klimatskim promjenama.

Tramp je 1. juna izjavio da se SAD povlače iz sporazuma i da će odmah obustaviti "kompletnu primenu" odredaba tog dokumenta.

Peri: Kina bi mogla postati lider u klimatskim pitanjima

Američki ministar energetike Rik Peri izjavio je danas da se nada da će Kina postati "pravi lider" kada je riječ o klimatskim pitanjima, odbacujući kritike da SAD odustaju od razvoja čiste energije i očuvanja životne sredine poslije povlačenja iz Pariskog sporazuma. "Nadam se da će se Kina uključiti i preuzeti ulogu. To bi za njih bio dobar izazov", rekao je Peri u Tokiju, odakle će otputovati u Peking na sastanak ministara energetike.

Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama izazvala je međunarodne kritike i spekulacije da je time stvorio prazninu u liderstvu, a koju bi Kina mogla da ispuni. Peri je ipak istakao da SAD ne odustaju "od svoje uloge lidera u čišćenju klime". Američki ministar je ranije danas rekao japanskom kolegi Hirošigi Sekou da su SAD posvećene očuvanju životne sredine i da će nastaviti da budu lider u razvijanju čiste energije. Peri i Seko su se dogovorili o saradnji u oblasti zelene energije i životne sredine, kao i u oblasti nuklearne energije i čišćenja centrale u Fukušimi, oštećene u zemljotresu i cunamiju 2011. Peri je u nedjelju posjetio nuklearnu elektranu Fukušima i ponudio pomoć SAD u njenom deaktiviranju, koje bi moglo da traje decenijama.

Bonus video: