Iračke paravojne snage zauzele grad Badž zapadno od Mosula

Iračke Snage narodne mobilizacije, koje podržava Iran i koje uglavnom čine šiitske formacije, djeluju od oktobra u pustinji zapadno od Mosula, pokušavajući da presijeku linije snabdijevanja Islamske države, navodi AP
1 komentar(a)
Mosul, Foto: Reuters
Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2017. 11:38h

Paravojne iračke Snage narodne mobilizacije zauzele su jutros strateški važan grad Badž, koji je bio pod kontrolom ekstremista Islamske države, izjavio je zamjenik komandanta te formacije Abu Mahdi al-Muhandis.

On je rekao da su njegove snage ušle u centar Badža, ključnog iračkog grada zapadno od Mosula.

Badž, koji se nalazi u blizini granice sa Sirijom, smatra se jednom od najznačajnijih linija snabdijevanja Islamske države, javio je Asošiejted pres.

Al-Muhandis je kazao da je ostvareni napredak "veliko i vrijedno postignuće" u operaciji preuzimanja Mosula od Islamske države, započetoj u oktobru uz podršku SAD.

Iračke Snage narodne mobilizacije, koje podržava Iran i koje uglavnom čine šiitske formacije, djeluju od oktobra u pustinji zapadno od Mosula, pokušavajući da presijeku linije snabdijevanja Islamske države, navodi AP.

Britanski BBC javio je juče da je desetine civila ubijeno dok su bježali iz dijela Mosula koji je pod kontrolom Islamske države.

Među stradalima u mosulskom distriktu Zandžili (Zanjili) ima muškaraca, žena i djece. Ne zna se na koji način su poginuli, a jedan od američkih humanitaraca naveo je da je Islamska država pucala u ljude koji su pokušali da pobegnu iz te oblasti, javio je BBC.

Bonus video: