"BIJELA KUĆA RAZMIŠLJALA DA IH JEDNOSTRANO UKINE"

Tramp htio da ublaži sankcije Rusiji: Članovi Obaminog tima spriječili "veliku pobjedu Rusa"?

Visoki predstavnik Bijele kuće je potvrdio portalu Jahu njuz da je Trampova administracija zaista proučavala mogućnosti unošenja izmjena u ruske sankcije u okviru šire promjene političkog kursa koja još uvijek traje. "Sve sankcije smo revidirali i Rusija nije izuzetak u tome", naglasio je izvor.
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 06:35h

Američki predsjednik Donald Tramp u stvari želi da smanji američke sankcije Rusij, piše portal Jahu njuz,pozivajući se na mnogobrojne izvore, a prenosi Sputnjik.

Administracija predsjednika Trampa navodno je, već prvih nedjelja sa njegovim stupanjem na dužnost, tražila od činovnika Stejt departmenta da naprave predlog za slabljenje sankcija protiv Rusije, ali se suočila sa snažnim otporom članova starog tima bivšeg predsjednika Baraka Obame.

"Bijela kuća je ozbiljno razmišljala da jednostrano ukine sankcije", izjavio je bivši činovnik Stejt departmenta Den Frid, a piše Jahu njuz.

Prema njegovim riječima, u prvim nedjeljama rada nove administracije on je dobio "panične" pozive od raznih činovnika koji su govorili da im je naređeno da izrade paket mjera za ukidanje sankcija. 

Frid je ispričao da se nakon toga obratio jednom broju kongresmena, uključujući senatora iz redova Demokratske stranke Bena Kardina sa molbom da odmah usvoje zakon kojim bi se Trampu otežalo ukidanje sankcija. 

Pomoćnik državnog sekretara SAD za vrijeme Obame Tom Malinovski je takođe saopštio Jahu njuzu da je na sve načine pokušao da spriječi ukidanje sankcija.

"To bi bila apsolutna pobjeda Rusa", rekao je Malinovski. 

Visoki predstavnik Bijele kuće je potvrdio portalu da je Trampova administracija zaista proučavala mogućnosti unošenja izmjena u ruske sankcije u okviru šire promjene političkog kursa koja još uvijek traje. "Sve sankcije smo revidirali i Rusija nije izuzetak u tome", naglasio je izvor. 

Nalog Stejt departmentu je stigao nekoliko dana nakon stupanja Trampa na dužnost predsjednika. Predloženo je da se razmotre varijante poboljšanja odnosa sa Rusijom kako bi u Moskvi dobili saveznika u borbi protiv terorizma u Siriji, saopštila su dva bivša činovnika. Osim toga, bilo je predviđeno da se Moskvi vrati diplomatska imovina u Merilendu i na Long Ajlendu koja je zamrznuta od kraja prošle godine, za vrijeme administracije Baraka Obame. 

Portal navodi da treba hitno usvojiti zakon kojim se "učvršćuju" sankcije zbog skandala sa Majklom Flinom, bivšim savjetnikom predsednika za nacionalnu bezbednost.