Tramp preko telefona "uvjerio" lidere da će SAD pojačati napore u zaštiti životne sredine

Kako se navodi, Tramp je razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i britanskom premijerkom Terezom Mej
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2017. 07:06h

Američki predsjednik Donald Tramp lično je u telefonskom razgovoru sa liderima Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Kanade, objasnio odluku da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma.

Kako se navodi, Tramp je razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Tramp je "uvjerio lidere da Amerika ostaje posvećena transatlantskoj alijansi i da će pojačati napore u zaštiti životne sredine", navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenio je Rojters.

Prethodno su Italija, Francuska i Njemačka u zajedničkom saopštenju navele da žale zbog odluke Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena i odbacile njegovu sugestiju da bi globalni pakt mogao da bude revidiran.

"Smatramo da je zamah koji je stvoren u Parizu u decembru 2015. nepovratan i čvrsto vjerujemo da o Pariskom sporazumu ne može ponovo da se pregovara, pošto je to vitalno sredstvo za našu planetu, društva i privrede", piše u zajedničkom saopštenju iza kojeg, pored Makrona, stoje i italijanski premijer Paolo Đentiloni i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Lideri tri evropske države su pozvali sve svoje saveznike da ubrzaju napore u borbi protiv klimatskih promjena i naveli da će učiniti više u pogledu pomoći zemljama u razvoju da se prilagode tim promjenama.

Tramp je sinoć objavio da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena. Tramp je rekao da će SAD prekinuti primjenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma.

"Povlačimo se. Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena", rekao je šef Bijele kuće.

On je na brifingu u Ružinom vrtu rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili "u neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike".

"Ako možemo da obezbijedimo fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu", rekao je američki predsjednik.

Francuski predsjednik Emanuel Makron sinoć je direktno prozvao u svom govoru Trampa. "Gdje god da živimo, ko god da smo, dijelimo istu odgovornost. Učinimo našu planetu velikom opet. Hvala", kazao je Makron na kraju obraćanja povodom odluke SAD da se povuku iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Kako je Pariz odgovorio Trampu pogledajte ovdje.

Bonus video: