Makron oštro po Trampu: Učinimo mi planetu velikom opet!

"Želim da poručim SAD, da Francuska vjeruje u vas. Svijet vjeruje vas. Ja znam da ste velika nacija. Znam vašu istoriju - našu zajedničku istoriju"
5 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2017. 23:15h

Francuski predsjednik Emanuel Makron prozvao je direktno u svom govoru američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Gdje god da živimo, ko god da smo, dijelimo istu odgovornost. Učinimo našu planetu velikom opet. Hvala", kazao je Makron na kraju obraćanja povodom odluke SAD da se povuku iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Makron se javnosti obratio na engleskom što je neuobičajeno za francuske zvaničnike, a mediji su to protumačili kao direktno slanje poruke Trampu sa kojim je već imao susrete i rukovanja koja su izazvala interesovanje javnosti.

"Ako ništa ne uradimo, naša djeca će živjetu u svijetu migracija, ratova i nestašica, u opasnom svijetu. To nije budućnost koju želimo za nas. To nije budućnost koju želimo za našu djecu. To nije budućnost koju želimo za naš svijet", poručio je francuski predsjednik.

Nije propustio da u govoru i direktno pomene Trampa.

"Danas je predsjednik SAD, Donald Tramp, odlučio da povuče SAD iz Pariskog sporazuma. Ja poštujem tu odluku, ali mislim da je greška i za SAD i za našu planetu", dodao je Makron.

On je otkrio da je to kazao i samom Trampu.

"Želim da poručim SAD, da Francuska vjeruje u vas. Svijet vjeruje vas. Ja znam da ste velika nacija. Znam vašu istoriju - našu zajedničku istoriju"; naveo je Makron.

Onda je ponovio ponudu američkim naučnicima.

"Svim naučnicima, inžinjerima, preduzetnicima, odgovornim građanima koji su razočarani odlukom predsjednika SAD, želim da poručim da će u Francuskoj naći svoju drugu domovinu".

Mej napadana na Twitteru, pa osudila potez

Nakon što su se odmah posle odluka Trampa, zajedničkim saopštenjem oglasili Francuska, Njemačka i Italija, mnogi su se zapitali što je stav Velike Britanije.

Na Twitteru je odmah prozvana britanska premijerka Tereza Mej, ali je ona, istina kasnije od drugih, objavila da je u razgovoru sa Trampom iskazala razočaranje tom odlukom.

Iz Bijele kuće su saopštili da je Tramp razgovarao sa Mej, Makronom, kao i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Kanade Džastinom Trudoom.

U saopštenju se navodi da je Tramp lično objasnio razloge svoje odluke.

Bonus video: