OSNIVAČ VIKILIKSA ZASAD BEZBJEDAN

Moreno: Asanž haker, ali može da ostane u Londonu

Rojters podsjeća da je Moreno, koji je položio zakletvu ranije ovog mjeseca, još tokom predizborne kampanje zauzeo oštriji stav prema Asanžu upozorivši ga da se ne miješa u politiku zemalja koje su prijatelji Ekvadora
55 pregleda 0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2017. 19:47h

Novi predsjednik Ekvadora, ljevičar Lenin Moreno, nazvao je danas Džulijana Asanža „hakerom“, ali je rekao da osnivač „Vikiliksa“ može da ostane u ambasadi te zemlje u Londonu, prenosi Tanjug.

"Asanž je haker. To je nešto čemu se protivimo, i čemu se ja lično protivim, ali poštujem situaciju u kojoj se nalazi, koja zahtijeva poštovanje njegovih ljudskih prava, ali i mi tražimo da on poštuje situaciju u kojoj je“, rekao je Moreno obraćajući se novinarima.

Morenov prethodnik, Rafael Korea smatrao je Asanža „novinarem“ i omogućio mu azil u ambasadi te zemlje u Londonu 2012. godine kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Rojters podsjeća da je Moreno, koji je položio zakletvu ranije ovog mjeseca, još tokom predizborne kampanje zauzeo oštriji stav prema Asanžu upozorivši ga da se ne miješa u politiku zemalja koje su prijatelji Ekvadora.

Preporučujemo za Vas